Sluiting drankgelegenheid De Coninckplein wegens drughandel

Het college bevestigde op vrijdag 23 juni het besluit van de burgemeester om een café op het De Coninckplein te sluiten wegens herhaaldelijke illegale feiten. De zaak blijft voor twee maanden dicht: tot en met dinsdag 22 augustus 2023.

Tijdens een controle stelde de politie vast dat er verdovende middelen werden verkocht op het terras van een drankgelegenheid op het De Coninckplein. Ze betrapten er op heterdaad twee verkopers en een koper. Na de transactie troffen ze drie druppelvormige verpakkingen van 0,50 gram crack aan bij de koper. Bij de verkopers vond de politie een zakje marihuana in een jaszak. Bij verdere controle in het politiekantoor vonden ze bij de verkopers ook drie verpakkingen marihuana en 30 druppelvormige verpakkingen crack. Verder troffen ze in het voertuig van een van de verkopers nog zeven identieke verpakkingen marihuana aan.

Bij een later kortstondig toezicht merkte de politie aan het bewuste café twee verdachte mannen op. Een van hen verklaarde op zoek te zijn naar crack en bevestigde dat hij daarnaar vroeg aan de verkoper. Er was geen transactie, maar bij controle trof de politie bij de verkoper marihuana en meerdere pakjes cocaïne aan. De verkoper gaf toe dat hij in het café afspreekt met zijn bovendealer en dat zij naar buiten gaan om transacties te doen.

In het verleden waren er in het café eveneens al feiten vastgesteld die wijzen op verkoop en gebruik van verdovende middelen. In het kader hiervan werd de uitbaatster al gevraagd om een aantal initiatieven te nemen. Deze initiatieven staan ook vervat in een waarschuwingsbrief van de burgemeester van januari 2023 aan de uitbaatster. Deze initiatieven konden evenwel niet beletten dat de druggerelateerde overlast blijft aanhouden.

De politie krijgt vaak meldingen over deze drankgelegenheid, klanten zorgen voor overlast en dragen bij tot het gevoel van onveiligheid dat heerst op het De Coninckplein en de Pijlstraat. Klanten wenken onder meer willekeurige passanten om drugs te verkopen of andersom spreken voorbijgangers klanten op het terras aan om verdovende middelen te kopen. De verkoop zelf vindt dan plaats naast het terras in een portaal of tussen geparkeerde voertuigen. Verder stelt de politie vaak vechtpartijen vast. De drankgelegenheid is gelegen aan een belangrijke verbinding tussen de Franklin Rooseveltplaats en het De Coninckplein en het café bevindt zich tussen een school en bibliotheek Permeke. Bovendien staat deze omgeving bij de politie gekend voor druggerelateerde overlast en allerhande misdrijven. In deze zone geldt er een verbod op de consumptie van alcohol op het openbaar domein.

Al deze vaststellingen van de politie wijzen erop dat het café dienst doet als drugverkooppunt. Drugzoekers vinden duidelijk hun weg naar het café om aan verdovende middelen te geraken en/of deze te gebruiken. Dit heeft een negatieve impact op de buurt. De druggerelateerde praktijken geven aanleiding tot verstoring van de openbare veiligheid en rust. Een sluiting van twee maanden is noodzakelijk om de openbare veiligheid in de buurt te garanderen en druggebruikers, -kopers en/of -verkopers te ontmoedigen.

Tijdelijke sluitingen

De strijd tegen drughandel is een van de prioriteiten van het college. Het bestuur wil de gezondheid en levenskwaliteit van alle burgers in de stad vrijwaren. Druggerelateerde praktijken verstoren bovendien ernstig de openbare veiligheid en rust. Daarom bevestigde het college het besluit van de burgemeester om de inrichting, volgens artikel 9bis van de Drugwet, tijdelijk te sluiten.

Bart De Wever Burgemeester
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.