Sluiting drank- en eetgelegenheid Van de Wervestraat wegens drughandel

Het college bevestigde op vrijdag 6 oktober het besluit van de burgemeester om een inrichting in de Van de Wervestraat te sluiten wegens herhaaldelijke illegale feiten. De drank- en eetgelegenheid wordt voor drie maanden gesloten tot en met 5 januari 2024.

Naar aanleiding van een melding van een medewerker van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen ging de politie over tot controle van een drank- en eetgelegenheid in de Van de Wervestraat. Op het ogenblik dat de medewerker de kelder wilde controleren, kreeg hij niet meteen toegang. Eerst klopte de kok op de deur van de kelder waarna de eigenaar naar boven kwam en de deur tussen de kelder en de keuken werd gesloten. Ondertussen merkte de medewerker op dat personen langs de voorzijde van de zaak voorwerpen uit de kelder aan het halen waren. Bij nazicht werd er een zak aangetroffen die vermoedelijk verdovende middelen bevatte. Ook werd bij een van de personen die zaken aan het buitensmokkelen waren, nadien een precisieweegschaal aangetroffen door de politie.

Tijdens de controle bleek dat er ernstige druggerelateerde vaststellingen zijn ten opzichte van de uitbating en dat de bestuurder zelf actief betrokken is bij de handel in verdovende middelen. Niet enkel trof de politie een zwarte zak met groene substantie aan, waarbij takken met verse munt de geur moesten verdoezelen. Een aanwezige vrouw bleek na fouillering 850 euro cash geld en een kleine hoeveelheid drugs op zak te hebben. In totaal nam de politie 1529 gram marihuana in beslag en vier gsm-toestellen. Vier verdachten werden gearresteerd.

De inrichting is gelegen aan het Sint-Jansplein, een buurt die gebukt gaat onder een overlastproblematiek. De leefbaarheid staat hier onder druk door druggerelateerde incidenten, vechtpartijen, veelvuldige verkeersovertredingen en nachtlawaai. Aan het plein is veel passage van bewoners, er liggen basketbalvelden en een speeltuin. Ook zijn er verschillende haltes van het openbaar vervoer, alsook scholen en eethuizen in de omgeving.

Al deze vaststellingen van de politie wijzen op het herhaaldelijke karakter van druggerelateerde activiteiten en bevestigen dat de drank- en eetgelegenheid gekend staat bij drugzoekers als plaats waar drugs bekomen kunnen worden. Dit heeft een negatieve impact op de buurt. Deze praktijken geven aanleiding tot verstoring van de openbare veiligheid en rust. Een sluiting van drie maanden is noodzakelijk om de openbare veiligheid in de buurt te garanderen en druggebruikers, -kopers en -verkopers te ontmoedigen.

Tijdelijke sluitingen

De strijd tegen drughandel is een van de prioriteiten van het college. Het bestuur wil de gezondheid en levenskwaliteit van alle burgers in de stad vrijwaren. Druggerelateerde praktijken verstoren bovendien ernstig de openbare veiligheid en rust. Daarom bevestigde het college het besluit van de burgemeester om de inrichting, volgens artikel 9bis van de Drugwet, tijdelijk te sluiten.

Bart De Wever Burgemeester
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.