Slim naar Antwerpen lanceert baanbrekende navigatie

Slim naar Antwerpen lanceert baanbrekende navigatie

Slim naar Antwerpen ontwikkelde voor zijn smartphone-app een gloednieuwe, uitgebreide live navigatie. Zo maakt de stad het vinden van alternatieven voor de eigen wagen nog eenvoudiger, en aantrekkelijker om te gebruiken. Ook zijn in de bestaande routeplanner nog vier nieuwe aanbieders van deelsteps, -fietsen, -scooters en -auto’s toegevoegd. Bijkomend houdt de app nu rekening met de actuele bezetting van de nieuwe Park and Rides op Linkeroever, Luchtbal en in Merksem. Deze eerste bèta-versie van de navigatie is nog niet finaal. De komende weken en maanden krijgt de app nog extra aanpassingen en functionaliteiten die de navigatie verder optimaliseren.

De app van Slim naar Antwerpen, te downloaden voor IoS en Android, bestaat al 4 jaar en is goed ingeburgerd in de stad, met meer dan 25.000 gebruikers. Slim naar Antwerpen lanceerde deze week een zeer grote update, en pakt daarbij uit met live navigatie in de routeplanner. De gebruikers zullen dus voortaan na het opzoeken van hun route en het kiezen van vervoersmiddelen ook in realtime kunnen meevolgen, en info en aanwijzingen krijgen.

Multimodale navigatie

Geen enkele routeplanner wereldwijd werkt multimodale routes zo uitgebreid uit als die van Slim naar Antwerpen. In de update van de app zitten routes te voet, met de (plooi)fiets, e-fiets, bus, tram, trein, boot, auto, deelfiets, -step, -scooter en -auto. De vele vervoersmiddelen die de routeplanner combineert, maakten het uitwerken van de routenavigatie een hele uitdaging.

Stad Antwerpen bewijst met de nieuwe versie van de app dat multimodale navigatie op een geïntegreerde en gebruiksvriendelijke manier mogelijk is. Gebruikers worden bij elke overstap begeleid door meldingen en pop-ups. In principe verloopt elke overstap volledig automatisch, maar het blijft wel mogelijk om een vorig of volgend segment handmatig op te starten. Als een route niet meer haalbaar is, stelt de app een alternatief voor. Verder is er begeleiding met actuele doorkomsten, visuele aanduiding van de tussenhaltes en meldingen om af te stappen. Als extraatje krijgen gebruikers ook live weerinfo voor elke route te zien.

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: "Informatie op maat, hier en nu, dat is wat iemand die zich verplaatst anno 2022 verwacht. Welke opties heb ik? Waar vind ik die? Zal ik mijn vervoermiddel aanpassen aan vastlopend verkeer, wijzigende weersomstandigheden, andere factoren? Een goed geïnformeerd reiziger is er 2 waard, en sneller, veiliger, comfortabeler op z’n bestemming."

Nieuwe aanbieders

Tijdens de update zijn in de routeplanner en op de slimme kaart meteen ook zo veel mogelijk vervoersmodi en aanbieders toegevoegd die het afgelopen jaar in Antwerpen lanceerden. Het gaat om de deelbakfietsen van Cargoroo, deelsteps van Lime, deelscooters van GO Sharing en deelauto’s van GreenMobility. Zij vullen de bestaande aanbieders Velo, Poppy, Cambio, Bird en Blue-bike aan.

De elektrische deelfietsen van Donkey Republic worden in de loop van dit najaar nog toegevoegd. Tot slot is de live bezetting van de Park and Rides op Linkeroever, Luchtbal en Merksem ook te zien, een grote toegevoegde waarde voor de piekmomenten waarop de Park and Rides op volle capaciteit gebruikt worden.

Waar mogelijk integreerde stad Antwerpen deze mobiliteitsoplossingen zo ruim mogelijk voor de hele Benelux. Zo kunnen ook bezoekers en pendelaars die van verder komen, gebruik maken van de handige app.

Verkeersveiligheid

De navigatie is daarnaast een belangrijk instrument voor een verkeersveilige en leefbare stad. Fietsers krijgen een herinnering om hun fietslichten mee te nemen en aan te zetten wanneer ze zich na zonsondergang verplaatsen. Gebruikers krijgen binnenkort ook een melding als ze te snel rijden met hun (deel)auto of deelscooter. Uiteraard is het niet de bedoeling dat de gebruikers van de app tijdens het rijden met hun smartphone bezig zijn. Alle instructies worden daarom ook via de audio meegegeven.

Work in progress

Koen Kennis, schepen voor mobiliteit, is trots: “Antwerpen wordt internationaal gezien als een stad die innoveert met mobiliteitsoplossingen en zet jaar na jaar verdere stappen om die op maat van de gebruikers uit te werken. Tegelijk zijn we ook bereid onze expertise te delen, met ondernemers en andere steden. Dat is ook nu het geval.”

De manier waarop de app is opgebouwd, maakt het mogelijk voor andere applicaties om dezelfde bronnen te gebruiken en mobiliteit op een gelijkaardige manier te integreren. Voor de routeplanner zijn namelijk heel wat data nodig, die zowel door de stad als door andere partijen gegenereerd worden. Geïnteresseerde ontwikkelaars kunnen altijd contact opnemen met Slim naar Antwerpen om te bekijken hoe zij de achterliggende diensten en data kunnen integreren in hun toepassingen.

De multimodale routeplanner en navigatie is voortdurend in ontwikkeling en wordt de komende weken en maanden nog verbeterd. De huidige bèta-versie is dus zeker nog niet finaal. De gebruikers van de app zijn trouwens de beste bron van informatie. Zij kunnen hun feedback steeds bezorgen aan het team van Slim naar Antwerpen via mail aan [email protected] of via sociale media.


In de mediagalerij vindt u de foto uit dit persbericht. Die is uitsluitend bedoeld voor gebruik door de pers.

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.