Sitemanager voor Stuivenbergsite aangesteld 

Sitemanager voor Stuivenbergsite aangesteld 

Donderdag 27 juni 2024

Na de verhuis van ZNA is de Stuivenbergsite weer in eigendom van stad Antwerpen. Daarbij werden begin mei reeds een aantal tuinen opengesteld voor de buurt. Vanaf oktober zal er ook een nieuwe invulling komen voor deze tuinen en een deel van de gebouwen. Om dat alles te organiseren en in goede banen te leiden, stelt AG Vespa nu een professionele leegstandsbeheerder aan.  

De opdracht van die sitemanager, Entrakt bv, bestaat erin om de invulling van de gebouwen te coördineren en het dagelijks beheer en toezicht, de bewaking en het onderhoud van de gebouwen en tuinen op te nemen. Het gaat niet om de volledige site, maar om een aantal gebouwdelen aan de voorkant en de westkant van de site. De rest van de buitenruimte wordt nog door het psychiatrisch ziekenhuis Stuivenberg gebruikt.

Bestaande dynamieken versterken 

Entrakt heeft al heel wat ervaring in professioneel leegstandsbeheer - onder andere met de door de stad aangekochte panden aan de Ten Eekhovelei - en wist met een onderbouwd voorstel de jury te overtuigen.  

In hun plan staat enerzijds maximale en continu invulling van de gebouwen centraal. Het zet in op het clusteren van verschillende activiteiten (sociaal, cultureel, sport, et cetera), maar er is ook ruimte voorzien voor kleinschalige evenementen.  

Bovendien willen ze ook een meerwaarde bieden voor de wijk. De bedoeling is om met heel wat uiteenlopende activiteiten de levendigheid en sociale controle van en in de buurt te verhogen, en bestaande positieve dynamieken verder te versterken

“We engageren ons als stad om op lange termijn op de Stuivenbergsite maximaal openbaar toegankelijk groen te creëren – 3 van de 5 hectare – en een mix van functies die een meerwaarde voor de leefbaarheid van de buurt garandeert. Ondertussen zijn de tuinen langs de kant van de Pesthofstraat overdag open, is er een pop-upbar, en zullen in de zomermaanden evenementen en kleinschalige activiteiten samen met de buurt worden georganiseerd. Om de nieuwe tijdelijke invulling van de gebouwen en tuinen en het beheer en onderhoud van de site in goede banen te leiden, hebben we nu een professionele partner gevonden en aangesteld. Kortom, ook op korte termijn beweegt er heel wat op de Stuivenbergsite” zegt Annick De Ridder, schepen voor stadsontwikkeling en voorzitter van AG Vespa. 

Opstart in het najaar 

AG Vespa voert momenteel nog onderhoudswerken uit om de gebouwen te voorzien van de nodige nutsvoorzieningen. Het is de bedoeling dat Entrakt de opdracht opneemt vanaf oktober, voor een periode van twee jaar. Die termijn kan verlengd worden in functie van de definitieve herontwikkeling.  

Herontwikkeling Stuivenbergsite  

Eind 2023 verhuisde ZNA Stuivenberg grotendeels naar ZNA Cadix aan Kop Spoor Noord. Hierdoor kwam er heel wat ruimte vrij. De ambitie van stad Antwerpen is om deze plek om te vormen tot een monumentale en groene parel, het historische 19de-eeuwse gebouwencomplex in ere te herstellen en een nieuwe invulling te geven, en een grote publieke tuin te creëren.  


In de mediagalerij staan foto's van de site. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Annick De Ridder Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa
Joost Houtman Woordvoerder schepen Annick De Ridder
Stadsontwikkeling
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.