Sinksenfoor trekt ondanks slechte weer 875.000 bezoekers

Sinksenfoor trekt ondanks slechte weer 875.000 bezoekers

Vandaag, zondag 30 juni, is de laatste dag van de Sinksenfoor. Die stond vanaf 18 mei voor de achtste keer op Spoor Oost in Borgerhout, met meer dan 150 attracties en verbruikskramen. De foor was dit jaar één week langer open - in totaal zes weken - en trok 875.000 bezoekers. Dat zijn er wat minder dan vorig jaar, wat vooral aan het vele regenweer te wijten is.

Naar de Sinksenfoor trekken is een jaarlijkse traditie voor heel wat kermisliefhebbers uit Antwerpen én tot ver daarbuiten. Dat blijkt ook uit de stijgende bezoekersaantallen van de vorige jaren. In 2021 trok de foor zelfs meer dan 1 miljoen bezoekers. Dat recordcijfer valt te verklaren door de zeer grote 'knaldrang' toen, op de eerste Sinksenfoor nadat ze twee jaar lang in het water was gevallen wegens corona. Vorig jaar zakten 900.000 bezoekers af naar de Sinksenfoor, dit jaar waren dat er 875.000.

Weer bepaalt aantal bezoekers

Weinig verrassend is dat het weer een belangrijke factor is voor het aantal bezoekers. Door de koude en natte lente trok de foor dit jaar wat minder bezoekers dan vorig jaar. Maar ook extreem warm weer kan mensen tegenhouden om naar de Sinksenfoor af te zakken. Zo kwamen er tijdens de editie van vorig jaar heel wat minder bezoekers tijdens een tien dagen lange hittegolf in juni.

Het mooie weer van de voorbije week maakte veel goed: de afgelopen dagen trokken heel wat meer bezoekers naar dé Antwerpse kermis in Spoor Oost.

Schepen voor markten en foren Peter Wouters: "Deze Sinksenfoor was er eentje in drie bedrijven. De veelbelovende ouverture werd gevolgd door een lang uitgesponnen en kletsnat intermezzo maar deels goedgemaakt door een krachtige en stralende finale. Na (veel) regen kwam dan toch zonneschijn. Achteraf bekeken blijkt de extra kermisweek voor veel bezoekers en foorkramers een zegen om hun schade in te halen en de bekendste kermis van Vlaanderen met een goed gevoel af te sluiten. Na een drukbezochte Big Bang zetten we vandaag alsnog een uitroepteken achter de Sinksenfoor 2024. De forains reizen door naar Brussel, maar kijken er nu al naar uit om volgend jaar opnieuw hun tenten op te slaan aan Spoor Oost. En de Antwerpenaar zal hen graag verwelkomen, weer of geen weer!”

Bezoekers blijven langer

Opvallend is dat bezoekers dit jaar doorgaans wat langer op de Sinksenfoor bleven hangen: gemiddeld 142 minuten tegenover 130 minuten vorig jaar.

Er viel dan ook weer heel wat te beleven op een van de grootste kermissen van het land, met meer dan 150 spetterende attracties en verbruikskramen. Alle traditionele kramen die van de foor een succes maken, waren weer van de partij: de lunaparken, eendjes vissen, spookhuizen, schietkramen, voor elk wat wils. Ook lekkerbekken konden op de Sinksenfoor terecht voor een hapje, zoals de traditionele suikerspinnen en smoutebollen, of een drankje.

Bart De Wever Burgemeester
Peter Wouters Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
Lauranne Van Dongen Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Jelle Bryssinck Woordvoerder schepen Peter Wouters

Copyright hoofdfoto: LUCID

Cultuur & Vrije Tijd
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.