Sinksenfoor trekt 900.000 bezoekers

Sinksenfoor trekt 900.000 bezoekers

Zondag 2 juli 2023

Vandaag, zondag 2 juli, is de laatste dag van de Sinksenfoor. Die stond vanaf 27 mei voor de zevende keer op Spoor Oost in Borgerhout, met meer dan 150 attracties en verbruikskramen. Op vijf weken tijd mocht de foor 900.000 bezoekers verwelkomen, het hoogste aantal op Spoor Oost wanneer het eerste jaar na corona buiten beschouwing wordt gelaten.

Naar de Sinksenfoor trekken is een jaarlijkse traditie voor heel wat kermisliefhebbers uit Antwerpen én tot ver daarbuiten. Dat bleek eens te meer dit jaar, met 900.000 bezoekers. Dat is -vorig jaar niet meegerekend (meer dan 1 miljoen)- het hoogste bezoekersaantal van alle edities op Spoor Oost. Het grotere aantal van vorig jaar valt te verklaren door de zeer grote 'knaldrang' toen, op de eerste Sinksenfoor nadat ze twee jaar lang in het water was gevallen wegens corona. Verder is voor dit jaar de tien dagen lange hittegolf in de eerste helft van juni een logische verklaring voor een afgezwakt bezoekersaantal tijdens die periode.

Schepen voor markten en foren Peter Wouters: "Die vijf weken Sinksenfoor zijn alweer voorbij gevlogen, dat is altijd een goed teken. Ondanks de lichte daling van het bezoekersaantal mogen we gerust spreken van een nieuwe topeditie. Als je de lat op recordhoogte legt, spring je er bij een volgende poging niet zomaar fluks over. Er is maar één Mondo Duplantis… . Na het krachtige slotakkoord van vandaag komt er een einde aan het mooie liedje van de Sinksenfoor 2023, maar de forains zijn lang niet uitgezongen. Volgend jaar komen ze opnieuw met véél goesting hun kramen opstellen op hun vaste stek op Spoor Oost om de kermishonger van de Antwerpenaar op alle mogelijke manieren te stillen."

Geslaagde editie

In 2015 vond de Sinksenfoor voor de eerste keer plaats op Spoor Oost. Toen stond de foor er 2 weken langer dan anders en trok ze 850.000 bezoekers. Afgezet tegen de 5 weken standaardperiode wint de foor elk jaar nog aan populariteit, met in 2016 bijna 600.000 en in 2017 en 2018 telkens 800.000 kermisliefhebbers. In 2019 stond de foor er een week minder maar trok ze toch 700.000 bezoekers. Met 900.000 bezoekers over de vijf weken van dit jaar wordt die stijgende trend dus duidelijk verdergezet.

Er kwamen dit jaar opnieuw meer dan 150 spetterende attracties en verbruikskramen afgezakt naar de grootste Antwerpse kermis. Alle traditionele kramen die van de foor een succes maken, waren weer van de partij : de lunaparken, eendjes vissen, spookhuizen, schietkramen…, voor elk wat wils. Ook lekkerbekken konden op de Sinksenfoor terecht voor een hapje, zoals de traditionele laquemants en smoutebollen, of een drankje.


Een uitgebreide collectie foto's is te vinden in de mediagalerij. Deze beelden zijn enkel bedoeld voor gebruik door de pers.

Bart De Wever Burgemeester
Peter Wouters Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Jelle Bryssinck Woordvoerder schepen Peter Wouters

Copyright headerbeeld: LUCID

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.