Rubensmarkt op dinsdag 15 augustus

Rubensmarkt op dinsdag 15 augustus

Feestmarkt viert 50-jarig bestaan

Op dinsdag 15 augustus viert Antwerpen Moederdag en keren bezoekers in het centrum van Antwerpen terug naar de tijd van barokmeester Rubens, tijdens de traditionele Rubensmarkt. Het is dubbel feest, want de markt viert dit jaar haar 50-jarig bestaan.

Op de sfeervolle Rubensmarkt verkopen meer dan tweehonderd marktkramers hun producten die veelal gelinkt zijn aan de glorierijke periode van Antwerpen, zoals drankjes, hapjes, antiek, bloemen en nog veel meer. Ze zijn daarbij voor de gelegenheid uitgedost in prachtige historische klederdracht. Bezoekers proeven zo letterlijk en figuurlijk van het 17de-eeuwse leven, toen de wereldberoemde kunstenaar Peter Paul Rubens in de stad resideerde.

50-jarig bestaan

Dit jaar bestaat de Rubensmarkt 50 jaar en dat wordt gevierd met een extra feestelijke editie. Zo zal niemand minder dan Peter Paul Rubens zelf samen met zijn gevolg de hele dag de Rubensmarkt bezoeken.

Schepen voor markten Peter Wouters: “Peter Paul Rubens was een veelzijdig man met wonderbare talenten. De Vlaamse barokmeester was uiteraard begiftigd met een virtuoze penseelvoering, maar de productieve Rubens had tevens een neus voor zaken. Ook op de Rubensmarkt vallen er voor iedereen zaakjes te doen. Getooid in historische kostuums en met een uitgebreid en kleurrijk palet aan koopwaar, doen de marktkramers naar goede jaarlijkse gewoonte de Grote Markt en omgeving baden in de authentieke en gezellige sfeer die eigen is aan de Rubensmarkt.”
Schepen voor toerisme Koen Kennis: "Geen zomer van Antwerpen zonder een Rubensmarkt. We merken trouwens dat niet alleen Antwerpenaren maar zeker ook buitenlandse bezoekers de pracht en praal van de Rubensmarkt waarderen. Het is een stukje levende geschiedenis, letterlijk en figuurlijk."

Deel opbrengst voor goede doel

Elk jaar schenkt de Antwerpse Markthandelaars Vereniging (AMV) een deel van de opbrengst van de Rubensmarkt aan een sociaal doel in Antwerpen. Dit jaar gaat er opnieuw een financiële bijdrage naar het project OSCARE in Merksem, een nazorg- en onderzoekscentrum voor mensen met brandwonden en littekens.

Praktisch

De markt vindt plaats in hartje stad, van 9 tot 21 uur op de Grote Markt, Kaasrui, Suikerrui, Ernest Van Dijckkaai en een deel van de Plantinkaai.

Ook op Sint-Jansvliet kunnen bezoekers speciaal voor de gelegenheid terecht op een antiek- en brocantemarkt.

De stad raadt iedereen aan om met de fiets, deelmobiliteit, het openbaar vervoer of via een park-and-ride naar de Rubensmarkt te komen. De Kaaien zijn die dag onderbroken; de parking Grote Markt is wel open. Bezoekers kunnen hun route op voorhand plannen op www.slimnaarantwerpen.be, klik hier voor de rechtstreekse link.

Opgelet: Sinds 1 augustus kunnen enkel bewoners en vergunninghouders op straat parkeren in het historisch centrum van Antwerpen. Alle info op https://www.antwerpen.be/parkeren-in-het-centrum.

Peter Wouters Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
Jelle Bryssinck Woordvoerder schepen Peter Wouters

Copyright headerbeeld: Sigrid Spinnox

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.