Rouwregister voor Will Ferdy in Antwerps stadhuis en districtshuis Hoboken

Het Antwerpse stadsbestuur en het Hobokense districtsbestuur betuigen hun oprechte deelneming bij het overlijden van de Vlaamse zanger Will Ferdy (95). Geboren in Gent, verhuisde Ferdy later naar Antwerpen. Daar woonde hij in Hoboken, en in de laatste jaren van zijn leven op Linkeroever. Hij zal herinnerd worden om zijn decennialange carrière in de Vlaamse showbusiness en bekende liedjes als ‘Ik hou van jou’, ‘Christine’, ‘Ziede gij me gere’ en ‘Het Schrijverke’. Stad Antwerpen opent vanaf woensdagochtend 9 november een rouwregister in het stadhuis; het district Hoboken in het districtshuis.

Will Ferdy werd op 9 maart 1927 in Gent geboren als Werner Ferdinande. In 1950 brak hij door met ‘Ziede gij mij gere’. Later scoorde hij als zanger nog meerdere hits, zoals ‘Christine’. Maar Ferdy was ook actief als cabaretier, waarbij hij onder andere het personage Peterke tot leven wekte. In het in de jaren 90 populaire radiofeuilleton ‘Het Koekoeksnest’ was hij dan weer Mielke Tullekens, de krantenjongen.

Ferdy stopte pas met optreden als zanger in 2014, na een carrière die een indrukwekkende 68 jaar overspande.

In 1970 outte Will Ferdy zich als eerste bekende Vlaming als homoseksueel, wat van hem een LGBTQIA+-pionier maakte, en veel betekende voor die gemeenschap. Toch wilde hij in de eerste plaats om zijn muziek worden herinnerd.

De zanger was al een tijdlang ziek en kreeg een behandeling voor de ziekte van Parkinson, maar woonde nog steeds zelfstandig in zijn serviceflat op Linkeroever.

Rouwregister

Het stedelijke rouwregister is vanaf woensdag 9 november om 9 uur te ondertekenen aan de inkombalie van het Antwerpse stadhuis op de Grote Markt. Tot de dag van de uitvaart is iedereen daar welkom om een boodschap achter te laten, iedere dag van 9 tot 18 uur.

Het rouwregister van het district Hoboken ligt in het districtshuis (kasteel Sorghvliedt), Marneflaan 3. Op werkdagen van 9 tot 16 uur en op vrijdagvoormiddag 11 november en zaterdagvoormiddag 12 november van 9 tot 13 uur.

Dirk Delechambre Woordvoerder stad Antwerpen
Kim Nolf Communicatieverantwoordelijke district Hoboken
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.