Rouwregister voor Alex Boeye van De Strangers in Antwerps stadhuis

Het Antwerpse stadsbestuur betuigt zijn oprechte deelneming bij het overlijden van Alex Boeye van De Strangers. Vanaf morgen 12 januari kan iedereen die dat wil, een week lang het rouwregister komen tekenen in het stadhuis.

Boeye werd geboren in 1934 en studeerde aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten. Later werd hij één van de stichtende leden van De Strangers, de bekende Vlaamse muziekgroep. Alex Boeye hield zich binnen de band vooral met de teksten bezig en speelde gitaar. Bovendien kon hij er zijn grafisch talent tentoonspreiden, met hoesontwerpen en illustraties voor de albums.  

Collectief geheugen

De Strangers werden legendarisch dankzij hun met veel humor doorspekte en in het authentiek Antwerps gezongen covers van hits. Nummers als 'Antwaarpe', 'Bij de rijkswacht', 'Schele Vanderlinde' en 'Oh mijne blauwe geschelpte' behoren tot het collectief geheugen van heel wat Antwerpenaars.

Jubileum

In 2017 werd de band geëerd voor zijn 65-jarig bestaan, met onder meer een tijdelijke tentoonstelling in het Antwerpse stadsarchief.

In 2020, na het overlijden van Stranger-lid Bob Van Staeyen, erkende de gemeenteraad het liedje 'Antwaarpe' officieel als volkslied van de stad. Zo werd dat bijvoorbeeld recent nog gezongen op de nieuwjaardrink van de stad, op 7 januari.

In mei 2022 vierden De Strangers hun 70-jarig jubileum, in juni van dat jaar zongen ze vanop het balkon van het toen net volledig gerestaureerde stadhuis.

Rouwregister

Het rouwregister dat stad Antwerpen opent voor iedereen die zijn medeleven wil betuigen, ligt aan de inkom van het stadhuis. Het is elke dag beschikbaar van 9.00 tot 18.00 uur, vanaf vrijdag 12 januari tot en met vrijdag 19 januari.

Bart De Wever Burgemeester
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Dienstverlening & Bestuur
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.