Reuzen Royal de Luxe bekend: Bull Machin en Xolo komen naar Antwerpen

Reuzenhonden op bezoek van vrijdag 25 tot en met zondag 27 augustus

In een gezamenlijk persmoment in het KMSKA maakten stad Antwerpen, Zomer van Antwerpen en Royal de Luxe vandaag de twee Reuzen bekend die op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 augustus de Antwerpse straten komen verkennen. Reuzenhond Bull Machin komt niet alleen en brengt zijn vriend mee: de Mexicaanse naakthond Xolo. Die hond bleek te zijn ontsnapt uit het beroemde schilderij 'Keizer Karel als kind', van Jan Van Beers. Ook nu gaat de komst van deze Reuzen gepaard met een gratis spektakel voor jong en oud.

Drie dagen lang zullen Bull Machin en Xolo, twee reuzenhonden, elkaars gezelschap opzoeken in de straten en pleinen van Antwerpen. De hele stad wordt een theaterpodium, het spektakel vermengt zich met de werkelijkheid: een mix van poëzie, magie en humor zal toeschouwers naar de keel grijpen.

Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud: "De Reuzen zullen drie dagen rondlopen doorheen de Antwerpse binnenstad. Drie dagen van bewondering voor de verhalende kracht van Royal de Luxe. Want de extra large theatermakers uit Nantes zijn al vele jaren gezegend met een feilloos aanvoelen van wat authentiek én ontroerend is. Antwerpenaren en bezoekers mogen zich opnieuw vergapen aan de weidse stappen, het imposante lawaai, de grote emoties, maar ook, aan het kleine gebaar. Onze stad – die met Lange Wapper en Sus Antigoon toch een reuzentraditie heeft – heeft een innige band met de Reuzen van Royal de Luxe. En ik ben er zeker van, ook nu wordt het opnieuw liefde op het eerste gezicht!”

Bull Machin

Dit jaar stelt Royal de Luxe hun nieuwste Reus voor: de Bull Machin. Hij maakte zijn opwachting al eerder in 2022 in het Franse Villeurbanne, nabij Lyon. Hij werd er geboren en kwam er als puppy van onder de straatstenen tevoorschijn tijdens enkele wegenwerken. 

Deze bulldog is een rasechte hond die kwispelt, kwijlt en zijn tong uitsteekt. Hij is maar liefst 4,4 meter hoog en weegt 880 kg. Wanneer hij loopt kan hij een topsnelheid van 15 km/u behalen en dat houdt hij wel even vol. Niet altijd evident voor de 29 lilliputters die met hem mee wandelen.

Bull Machin in Villeurbanne © Tatiana Guigan
Bull Machin in Villeurbanne © Tatiana Guigan

Verdwenen hond Xolo

De mysterieuze vriend van Bull Machin is nu ook bekend: de Mexicaanse naakthond Xolo. Tijdens het persmoment in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten bleek deze hond te zijn ontsnapt uit het beroemde schilderij 'Keizer Karel als kind', van Jan Van Beers.

Xolo verscheen voor het eerst in 2010 in Mexico, waar hij tevoorschijn kwam uit een blok ijs dat dag na dag smolt om het reusachtige dier te laten ontwaken.

Deze Reus is 4,8 meter hoog en 3,5 meter lang en gedraagt zich als een echte hond, zoals zichzelf krabben met zijn poot, zijn tong uitsteken, met zijn oren kwispelen, kwispelen met zijn staart..

Xolo werd al verwelkomd in zes steden: Guadalajara, Nantes, Liverpool, Montreal, Leeuwarden en Villeurbanne. Nu is Antwerpen aan de beurt.

Praktische info

De Reuzen zullen vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 augustus rondwandelen door de stad. Welke route ze volgen, is uiteraard een goed bewaard geheim. Voor de pers zal er elke ochtend tijdens een persbriefing wel een tipje van de sluier worden opgelicht, waarbij duidelijk zal worden waar de Reuzen die dag zullen passeren.

​Die briefings vinden plaats in het perscentrum, dat stad Antwerpen en Zomer van Antwerpen daarvoor installeren in de cruiseterminal van Het Steen.

Toegang tot het perscentrum is enkel mogelijk met een geldige accreditatie, die je op voorhand kan aanvragen, door ten laatste woensdag 23 augustus een aanvraag te doen via pers@antwerpen.be. Vervolgens ontvang je van ons een bevestiging en de nodige praktische informatie.

Indien je bevestiging kreeg van je accreditatie kan je in het perscentrum terecht vanaf vrijdagochtend om 8.30 uur. Om 9 uur is er dan de eerste persbriefing, waarbij de spotlocaties van die dag bekend worden gemaakt.
​Die ochtendbriefings vinden vervolgens ook plaats op zaterdag 26 en zondag 27 augustus, telkens om 9 uur in het perscentrum.

Bent u graag aanwezig op dit evenement en hebt u nog geen accreditatie aangevraagd? Neem dan zo snel mogelijk contact op via pers@antwerpen.be.

Bereikbaarheid

De stad raadt iedereen aan om met de fiets, deelmobiliteit, het openbaar vervoer of via een park-and-ride naar Antwerpen te komen. Bezoekers kunnen hun route op voorhand plannen op www.slimnaarantwerpen.be, klik hier voor de rechtstreekse link.

Op zondag 27 augustus is het Schaal Sels in Merksem waardoor tram 2 en 3 niet vertrekken vanaf de P+R Merksem. Ook de bussen rijden die dag niet over de Bredabaan in Merksem en volgen een omleiding en/of rijden met vertraging.

Opgelet: Sinds 1 augustus kunnen enkel bewoners en vergunninghouders op straat parkeren in het historisch centrum van Antwerpen. Alle info op https://www.antwerpen.be/parkeren-in-het-centrum.


Alle info en beeldmateriaal is terug te vinden in het online persdossier.

Perscontacten Zomer van Antwerpen:

  • Patrick De Groote: 0475 59 91 48
  • Emilia Calabrese: 0487 65 05 72
  • Saskia Liénard: 0496 55 19 92
Nabilla Ait Daoud Schepen bevoegd voor cultuur, kinderopvang, personeel, loketten en ontwikkelingssamenwerking
Roel Veyt Woordvoerder schepen Nabilla Ait Daoud
Liesbeth De Maeyer Pers & PR coördinator stad Antwerpen
Story image
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.