Restauratie Sint-Andrieskerk gaat in november van start

Woensdag 12 oktober 2022

De Sint-Andrieskerk in het centrum van Antwerpen wordt vanaf november twee jaar lang gerestaureerd aan haar buitenzijde en glasramen. Ze blijft daarbij steeds toegankelijk.

De kerk behoort met haar laatgotische bouwstijl en laatbarokke toren en interieur tot de monumentale kerken van Antwerpen, met een erg grote erfgoedwaarde. Het gebouw was aan restauratie toe. Afgelopen juni kende de Vlaamse overheid daarvoor een erfgoedpremie van 2.361.800 euro toe. Dankzij deze premie kunnen de werken, onder leiding van Steenmeijer architecten, begin november van start gaan. Gedurende de twee jaar durende werken blijft het gebouw toegankelijk voor de parochianen en bezoekers.

Aan de buitenzijde krijgen alle daken en gevels van de Sint-Andrieskerk een grondige opknapbeurt. Ook worden alle glas-in-loodramen tijdelijk weggenomen. Ze krijgen een grondige reiniging en worden van beschermbeglazing voorzien. De glasramen zijn daarna niet langer blootgesteld aan weer en wind én de extra beglazing zorgt voor een verbetering van het binnenklimaat van de kerk.

Burgemeester Bart De Wever: “Geen enkele van onze monumentale kerken is zo met haar buurt vergroeid als de Sint-Andrieskerk. De wijk is er zelfs naar vernoemd. Van de Augustijnermonniken, die de eerste lutherse predikers in onze stad waren en daarvoor ook als eerste de martelaarsdood stierven in de Nederlanden, tot de tijd van de 'Parochie van Miserie' toen de cholera-epidemie duizenden stadsgenoten het leven ontnam en er in de beluiken van de wijk schrijnende leefomstandigheden waren: de Sint-Andrieskerk is altijd een baken van hoop en gemeenschapsgevoel gebleven. We zijn onze voorouders respect en ontzag verschuldigd voor de belangrijke rol die deze kerk gespeeld heeft in onze stadsgeschiedenis, en we zijn het onze kinderen verplicht om haar met zorg te restaureren. Want de Sint-Andrieskerk is niet alleen prachtig erfgoed, ze is ook een wezenlijk deel van het sociaal weefsel van onze stad. Ik ben dus bijzonder verheugd dat we van deze restauratie nu werk van kunnen maken."

Kunstenaar Kolchoz zorgt voor een bonte illustratie op de werfomheining. Hierbij staan de kleurrijke Sint-Andrieswijk en de kerk met haar rijke geschiedenis centraal. De tekeningen zijn verzamelingen van figuren en objecten die voorkomen in verhalen over de wijk en haar geliefde kerk zoals Ortelius, Vincent van Gogh en Koning Leopold I.

Infomoment

Op donderdag 20 oktober vindt een infomoment voor de buurtbewoners plaats in zaal 'Why Waai' naast de kerk. Geïnteresseerden kunnen er tussen 18 en 20 uur doorlopend vragen stellen over de werf en de restauratiewerken.

Bij de uitvoering van de werken zet de aannemer het gebouw gefaseerd in de steigers. Bij de opbouw zal de Augustijnenstraat ter hoogte van huisnummer 31 en 35 tijdelijk afgesloten zijn. In de Sint-Andriesstraat, Waaistraat en Augustijnenstraat voorziet de aannemer enkele werfzones.

Laatgotiek en barok

De Sint-Andrieskerk bevindt zich in het hartje van de modewijk en is één van de grootste kerken van Antwerpen. Gesticht door Augustijnermonniken werd ze in 1529 ingewijd als parochiekerk met Sint-Andries als patroonheilige. De bouwstijl is laatgotisch, met uitzondering van de bovenbouw en toren, die typische kenmerken van de laatbarok vertonen.

Binnen voert de barok de boventoon, dankzij de barokke altaren en enkele prachtige kunstwerken uit de 17de eeuw. Uitschieters zijn het monument voor de Schotse koningin Mary Stuart, het zeventiende-eeuwse hoogaltaar uit de verdwenen abdijkerk van Hemiksem, en de theatrale preekstoel. In wat Rubens’ eerste parochiekerk was, prijkt ook een werk van zijn leermeester Otto van Veen.

De kerk heeft een bewogen geschiedenis: ze leed veel schade tijdens de Beeldenstorm en de Franse Revolutie. Haar laatste grondige buitenrestauratie dateert van tussen 1970 en 1975.

Bart De Wever Burgemeester
Annick De Ridder Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.