Restauratie rotsen Brabofontein van start

Restauratie rotsen Brabofontein van start

AG Vespa start in de week van 27 februari 2023 met de restauratie aan de rotsen onderaan de bronzen Brabofontein op de Grote Markt, wat ongeveer 3 maanden in beslag zal nemen. Die rotspartij is toe aan het nodige onderhoud en door deze werken uit te voeren wil de stad het bekendste standbeeld van Antwerpen verder laten schitteren in alle glorie. 

De bekende Brabofontein op de Antwerpse Grote Markt bestaat uit het imposante bronzen standbeeld van Brabo die, bovenop enkele zeemeerminnen en het lijk van reus Antigoon, de hand van die reus richting de Schelde werpt. De indrukwekkende rotspartij onderaan de fontein krijgt nu een grondige restauratie door AG Vespa.   

Tijdens een vooronderzoek in 2020 en 2021 werd de opbouw en de materialen van de rotsen onderaan het bronzen standbeeld van Brabo geanalyseerd. Op basis van die resultaten bepaalden de restaurators de werkwijze en nu starten ze effectief met de nodige onderhoudswerken. Zij herstellen waar mogelijk schade aan de rotsen, vervangen de voegen en verwijderen het vuil en afval in de verschillende holtes.  

Ook het herstellen van de kelder onder het beeld en het waterdicht maken van de straatstenen staat op de planning. Na de restauratie moeten de voegen een viertal weken uitharden. Pas daarna kan de fontein opnieuw opgestart worden. 

Schepen voor patrimonium en voorzitter AG Vespa Annick De Ridder: “De Schelde is de levensader van onze stad. Om als havenstad die Schelde vrij te kunnen gebruiken is in onze rijke geschiedenis meermaals hevig strijd geleverd. Maar niemand deed dat zo heldhaftig als onze eeuwige held Brabo. De Romeinse legionair Silvius Brabo versloeg reus Antigoon, maar zijn standbeeld doet dat natuurlijk niet met de tand des tijds. De rotspartij van het beeldhouwwerk van Jef Lambeaux dat ingehuldigd werd in 1887 moet dus even onder ‘handen’ genomen worden. Tegen eind juni zal Brabo weer schitteren en de fontein weer klateren. Ondertussen wordt de werfzone versierd met heerlijke visuals over het verhaal der verhalen, onze Antwerpse ontstaansmythe. Leve Brabo!” 

Romeinse held

In 1887 plaatste men op de Grote Markt de bronzen Brabofontein van de Antwerpse beeldhouwer Jef Lambeaux, exact op de plaats waar tot 1882 een vrijheidsboom stond, waarvan de eerste werd geplant tijdens de Franse bezetting in 1794. De fontein heeft een typisch 19e eeuwse pièce montée-vorm, die doet denken aan een getrapte bruiloftstaart. 

De Romeinse held en tirannendoder Brabo staat hoog boven enkele zeemeerminnen en het lijk van de reus Antigoon. Brabo werpt de hand van de dode reus in de Schelde, en daar komt volgens de legende de naam van de stad vandaan: ‘handwerpen’.  

De naam Brabo leeft volgens anderen dan weer voort in Brabant, het gebied dat de held als beloning voor zijn daad zou hebben ontvangen. Wat bij het ontstaan van de legende zeker een grote rol speelde, is het aloude belang dat Antwerpen hecht aan de Schelde als bron van welvaart en handel. 


Beeldmateriaal van de Brabofontein is te vinden in de mediagalerij. Dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor gebruik door de pers.

Bart De Wever Burgemeester
Annick De Ridder Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Joost Houtman Woordvoerder schepen Annick De Ridder

Copyright headerbeeld: Victoriano Moreno

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.