Renovatie maakt zwembad Park van Merksem klaar voor toekomst

Renovatie maakt zwembad Park van Merksem klaar voor toekomst

Vanaf woensdag 1 mei sluit zwembad Park van Merksem voor een grondige renovatie. AG Vespa voert deze broodnodige vernieuwingswerken uit, waarbij zowel de volledige waterbehandeling als een deel van de technische installatie en de gehele inkomzone worden vernieuwd. Als alles vlot verloopt, opent het vernieuwde zwembad tegen eind dit jaar opnieuw de deuren. Het zal dan een van de duurzaamste én meest uitnodigende accommodaties van de stad zijn. Op 2 mei organiseert Sporting A nog het populaire hondenzwemmen, dat intussen volledig volzet is.

Zwembad Park van Merksem is een van de drukstbezochte stedelijke zwembaden. Het dateert van 1968 en ligt in het hart van het district. Intussen is de technische installatie van de infrastructuur sterk verouderd en dringend aan vernieuwing toe. Met de renovatie wordt meteen ook de inkomzone aangepakt.

Ruimer en meer uitnodigend onthaal

De inkomzone van het zwembad oogt momenteel niet erg uitnodigend. Ze is klein en voldoet niet aan de hedendaagse toegankelijkheidsvoorwaarden. Om alle bezoekers in de toekomst op een klantvriendelijke manier te ontvangen is een ruimere, uitnodigende toegangszone onontbeerlijk. Daarom is het vernieuwen ervan een van de belangrijkste pijlers van deze renovatie.

De inkomzone wordt groter gemaakt en krijgt een totale make-over. Hiermee wordt de moderne look en feel van Sporting A doorgetrokken die in de andere reeds gerenoveerde sportaccommodaties werd toegepast. Hiermee wordt de ruimte niet alleen een stuk aangenamer voor zwemmers, maar ook voor wachtende ouders en kinderen.

Centraal in de vernieuwde inkomhal komt een open balie, die dienstdoet als laagdrempelig en klantvriendelijk onthaal. Verder krijgt de inkomzone buiten een overkapping. Zo kunnen bezoekers hun fiets of step binnenkort in een overdekte fietsenstalling plaatsen. Op die manier is het buiten ook aangenamer wachten of verzamelen.

Vernieuwing volledige waterbehandeling

Behalve de inkomzone wordt ook de volledige waterbehandeling van het zwembad vernieuwd. Zo wordt zwembad Park van Merksem - na zwembad Ieperman in 2023 - het tweede stedelijke zwembad dat overschakelt van desinfectie met chloor naar zoutelektrolyse. Met dit proces wordt vanuit het zout op natuurlijk wijze chloride aangemaakt dat het water proper houdt. Verder worden er heel wat nieuwe filters geïnstalleerd en zal ook de betegeling van de overloopgoten volledig vernieuwd worden.

Deze werken zijn misschien minder zichtbaar, maar wel cruciaal voor het comfort van de zwemmers. Bovendien zorgen ze voor een aanzienlijke vermindering van het energie- en waterverbruik, wat de duurzaamheid van het bad een flinke boost geeft.

De renovatie wordt meteen ook aangegrepen om enkele andere herstellingswerken uit te voeren, zoals het volledig opnieuw voegen van de betegeling van het instructiebad.

Inzetten op renovatie

Sporting A zet zich dagelijks in om Antwerpenaren te ontvangen in kwalitatieve sportaccommodaties. Zo is zwembad Park van Merksem niet de eerste sportinfrastructuur die een make-over krijgt. Ook de inkomhallen van zwembad Ieperman, sporthal De Rode Loop, Olympisch zwemcentrum Wezenberg en sportcentrum Plantin Moretus werden recent vernieuwd.

Hondenzwemmen

Op 2 mei organiseert Sporting A in het zwembad nog een tweede editie van het ‘hondenzwemmen’. Net als in zwembad Ieperman twee jaar geleden zijn voor één keer dan niet de Antwerpse zwemliefhebbers welkom voor een frisse duik, maar wel hun trouwe viervoeters. Het bad wordt hiervoor speciaal chloorvrij gemaakt. Intussen zijn alle plekjes tussen 9.45 en 20.45 uur gereserveerd. In totaal zullen op die donderdag zo’n 132 honden in het bad komen zwemmen. ​

“We surfen gezwind verder op de renovatiegolf van onze stedelijke zwembaden. Park van Merksem is de volgende in de rij om een stevige en duurzame gedaanteverwisseling te ondergaan, waarbij zowel in als rond het bad het comfort van de zwemmer centraal staat. Vanaf vrijdag stellen we alles in het werk zodat de waterratten zo snel mogelijk weer terechtkunnen in hun favoriete zwembad, maar eerst is het aan de honden om onder begeleiding van hun baasje te genieten van een uitzonderlijke en deugddoende duik”, zegt schepen voor sport Peter Wouters.

In de mediagalerij staat de render van de inkomhal uit dit persbericht. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Peter Wouters Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
Jelle Bryssinck Woordvoerder schepen Peter Wouters
Sport
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.