Skip to Content

‘Rechtsaf voor rood’ voor fietsers op kruispunt Diksmuidelaan - Lodewijk van Berckenlaan

Stad Antwerpen gaat op het kruispunt Diksmuidelaan - Lodewijk van Berckenlaan in Berchem het principe ‘rechtsaf voor rood’ voor fietsers toepassen. Zo moeten rechtsafslaande fietsers niet nodeloos wachten en wordt het fietscomfort verhoogd. De werken starten in de loop van dit jaar.

Het fietsgebruik blijft stijgen in Antwerpen. Daarom zet de stad in op het verbeteren van de veiligheid en het comfort van fietsers aan verkeerslichten. Om fietsers die rechtsaf willen slaan aan een verkeerslicht niet nodeloos te laten wachten, zijn er een aantal maatregelen mogelijk, waaronder het principe ‘rechtsaf voor rood’. Daarbij mogen fietsers vóór het verkeerslicht rechtsaf slaan. Stad Antwerpen wil dit principe op zo veel mogelijk kruispunten toepassen.

Dat zal nu ook gebeuren op het kruispunt Diksmuidelaan - Lodewijk Van Berckenlaan in Berchem. In alle straten van het kruispunt komen fietspaden die afbuigen vóór de verkeerslichten, zodat fietsers die rechtsaf willen slaan niet meer nodeloos voor rood moeten wachten. Ze worden vervolgens veilig terug op straat geleid via invoegzones. Het ontwerp van dit kruispunt is definitief goedgekeurd op het college van vrijdag 11 februari, de werken zullen starten in de loop van 2022.

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.