Pop-up trouwzaal in voormalig vredegerecht Berchem

Pop-up trouwzaal in voormalig vredegerecht Berchem

Tijdelijke invulling in afwachting van herbestemming als districtshuis

Stad Antwerpen, district Berchem en AG Vespa bouwen een pop-up trouwzaal in het gebouw van het voormalige vredegerecht in Berchem, in afwachting van een latere herbestemming als districtshuis van Berchem.

Het district Berchem had de afgelopen zomers de gewoonte om haar huwelijken op een alternatieve huwelijkslocatie te voltrekken. De trouwzaal van het Berchemse districthuis beschikt immers niet over de passende ceremoniële uitstraling die bij een huwelijksplechtigheid hoort.

Het statige gebouw van het voormalige vredegerecht in Berchem beschikt wel over dat unieke karakter en is binnenkort beschikbaar.

“Het pand krijgt de volgende jaren namelijk een nieuwe bestemming als districtshuis,” aldus schepen voor decentralisatie Koen Kennis. “De zoektocht naar een nieuwe locatie is afgerond en nu kunnen we samen met het district de inrichtingsplannen opstarten."

In afwachting van de volledige renovatie kan het gebouw dienst doen als pop-up trouwzaal, vermoedelijk vanaf februari 2024.

“Ik ben heel blij dat we na een jarenlange zoektocht eindelijk zo’n prachtige trouwlocatie krijgen,” vertelt districtsburgemeester Evi Van der Planken trots. “De huidige trouwzaal voldoet niet aan de verwachtingen van onze Berchemse trouwers. Door het historische ‘Hotel Meeûs’ en zijn prachtige tuin publiek open te stellen, maken we een vergeten parel uit de Berchemse geschiedenis opnieuw toegankelijk voor onze Berchemnaars.”

Een gebouw met rijke geschiedenis

Het voormalige vredegerecht aan de Grotesteenweg 13 in Berchem is een statig gebouw met een unieke uitstraling en rijke geschiedenis. In 1898 werd het gebouw op vraag van jeneverstoker Jules Meeûs opgetrokken naar een ontwerp van architecten Jean Baptiste en Emile Vereecken. De structuur bestond uit twee volgens spiegelbeeld gekoppelde hotels met een inkomportaal langs de zijgevel. De latere eigenaar liet binnenin bijkomend muurschilderingen door Jos Ratinckx aanbrengen met taferelen uit de geschiedenis van Berchem.

Voorgevel van het pand (1918) © Pierre Schreinemacher
Voorgevel van het pand (1918) © Pierre Schreinemacher

Het linkerpand werd in 1926 gesloopt voor de bouw van een handelspand en een appartementsgebouw met bioscoop. Het overblijvende hotel Meeûs werd in 1930 aangekocht door de gemeente Berchem, die er haar gemeentelijke administratie in onderbracht. Van 1950 tot 2016 was hier het vredegerecht van het achtste kanton van Antwerpen gevestigd. De afgelopen jaren was hier onder meer de horecazaak Zelda & Zorro gevestigd.

Nieuwe rol als districtshuis

In de toekomst zal het gebouw opnieuw de rol van districtshuis van Berchem opnemen. Het statige gebouw leent zich erg goed voor deze functie. Gezien de omvang van het renovatieproject, zal de ontwerpopdracht meer dan een jaar in beslag nemen.

Gedurende deze periode zal er een pop-up trouwzaal in het gebouw worden georganiseerd. Daarvoor zijn enkele aanpassingswerken nodig, voornamelijk om de toegankelijkheid en brandveiligheid te garanderen. Na de aanpassingswerken zal deze ruimte gebruikt worden voor de ceremoniële activiteiten van het district, zoals huwelijken, vieringen van de huwelijksjubilarissen en het onthaal van nieuwe inwoners. De zittingen van de districtsraad blijven plaatsvinden in het huidige districtshuis.


In de mediagalerij vindt u beeldmateriaal van het voormalige vredegerecht Berchem. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Evi Van der Planken Districtsburgemeester district Berchem
Maarten Vanderhenst Kabinetschef schepen Kennis
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.