Politie stelt ernstige aanwijzingen mensenhandel vast in Molenaarstraat in Ekeren en Bisschoppenhoflaan in Deurne

De burgemeester besliste om een pand in de Bisschoppenhoflaan en een inrichting in de Molenaarstraat in Ekeren te sluiten wegens ernstige aanwijzingen van mensenhandel. De panden moeten respectievelijk één maand en twee maanden de deuren sluiten.

Mensenhandel Bisschoppenhoflaan

Op 29 november 2021 voerde de politie een controle uit in een pand aan de Bisschoppenhoflaan in Deurne, naar aanleiding van klachten van buren over prostitutieactiviteiten. Het pand bestaat uit drie appartementen, waarvan er twee verhuurd werden via de seksadvertentiewebsite Redlights. De toegang van het pand was niet slotvast en dus vrij te betreden. De politie trof verschillende buitenlandse vrouwen aan die het voorwerp uitmaken van seksuele uitbuiting, waarover controle wordt uitgeoefend. Het gaat vooral om vrouwen die de Engelse en Nederlandse taal niet machtig zijn. Zij worden opgehaald en afgezet en weten soms zelfs niet dat ze zich in Antwerpen bevinden. De sekswerkers betalen huur per dag en moeten hun verdiensten afgeven aan een onbekend persoon die wekelijks de opbrengsten ophaalt.

Mensenhandel Molenaarsstraat

In het pand in de Molenaarsstraat in Ekeren stelde de polite eerder dit jaar in de seksuitbating Playbunnies inbreuken vast met betrekking tot de openbare orde. Op 30 juli 2021 besliste de burgemeester om dit pand te sluiten en verbood er drie weken lang enige vorm van activiteit of uitbating. Op 27 november 2021 stelde de politie opnieuw vast dat de sekswerkers werken en slapen in de afwerkkamers van de seksuitbating. Doordat de vrouwen zowel wonen als werken in de afwerkkamers van de uitbating, heeft de uitbaatster duidelijk controle over hen. De sekswerkers zijn de Nederlandse en Engelse taal niet machtig. Zij moeten bovenop de huur de helft van hun inkomsten afstaan aan de uitbaatster. Bovendien wordt er op de website van de uitbating reclame gemaakt voor orale seks zonder condoom. Daardoor trekt de uitbaatster een specifiek segment van klanten aan. Door deze sekswerkers te verplichten orale seks zonder condoom aan te bieden, brengt de uitbaatster de gezondheid van de sekswerkers in gevaar.

Sluiting panden

De huisvesting en de opvang van kwetsbare vrouwen en het nemen van de controle over hen met als doel seksuele uitbuiting, maken een optreden van de burgemeester noodzakelijk. Uit het geheel van de vaststellingen blijkt dat er minstens ernstige aanwijzingen zijn dat er feiten van mensenhandel plaatsvinden in de appartementen op de eerste en tweede verdieping van het pand gelegen aan de Bisschoppenhoflaan te 2100 Deurne en in de seksuitbating gelegen aan de Molenaarstraat te 2180 Ekeren.

De burgemeester beslist het pand in de Bisschoppenhoflaan te sluiten voor één maand, van 27 december 2021 tot en met 26 januari 2022. De inrichting in de Molenaarstraat wordt gesloten voor twee maanden, van 27 december 2022 tot 26 februari 2022.

Bart De Wever Burgemeester
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever

Stad Antwerpen maakt gebruik van een nieuw verzendsysteem voor perscommunicatie. Voortaan kan je alle verstuurde persberichten ook raadplegen in onze nieuwsruimte op pers.antwerpen.be. Daar zullen ook telkens de dagordes college, gemeenteraad en gemeenteraadscommissies gepost worden.

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.