Plein van hoofdkantoor politie krijgt naam 'Politieplein'

Dinsdag 2 april 2024

Het plein waarop het mastergebouw van Politie Antwerpen gevestigd is, krijgt een nieuwe naam: Politieplein. Ook krijgt de weg naast het mastergebouw, parallel met de Antwerpse Ring, de naam Borsbeeksebrug. Het college keurde de nieuwe namen goed na positief advies van de districtsraad van Berchem. Deze beslissing wordt nog ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

Op de hoek waar de Borsbeeksebrug over de Antwerpse Ring loopt, start een weg die langs de kantoorgebouwen parallel loopt met de snelweg. Omwille van de vindbaarheid voor de hulpdiensten krijgt deze weg nu ook de naam Borsbeeksebrug.

Naast deze weg bevindt zich het mastergebouw van de politie. Het plein waarop dit gebouw gevestigd is, krijgt nu een naam die de werking van de politie vertegenwoordigt, namelijk Politieplein. Het mastergebouw huisvest meer dan 2.000 politiemedewerkers en centraliseert alle beleidsuitvoerende en -ondersteunende diensten van Politiezone Antwerpen. De naam Politieplein sluit logisch aan op die locatie.

In het blauw: het plein dat de naam Politieplein krijgt.
In het rood: de weg die de naam Borsbeeksebrug krijgt.
In het blauw: het plein dat de naam Politieplein krijgt.
​In het rood: de weg die de naam Borsbeeksebrug krijgt.
Burgemeester Bart De Wever: “Het hoofdkantoor van onze lokale politie verhuisde eind vorig jaar van de middeleeuwse binnenstad naar het hart van onze moderne grootstad. De ligging ervan kon niet centraler: dichtbij het station en tramlijnen, naast de Singel, en vlakbij verschillende grote invalswegen. Daardoor hebben onze politiemensen een duurzame thuis gevonden, goed bereikbaar voor de Antwerpenaar. Om het gebouw goed in de omgeving te verankeren en de herkenbaarheid van de locatie voor alle Antwerpenaren te vergroten, hebben we beslist om de site officieel om te dopen tot ‘Politieplein’. Ik hoop dat zo weinig mogelijk Antwerpenaren er ooit moeten zijn, maar ik ben alvast wel fier dat we hiermee de uitstraling van onze lokale politie kracht bijzetten. Antwerpen is trots op zijn korps.”
Bart De Wever Burgemeester
Erica Caluwaerts Schepen bevoegd voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Jill Cools Woordvoerder schepen Erica Caluwaerts

 

Stadsontwikkeling Mobiliteit & Parkeren
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.