Opruimactie weesfietsen in stationsbuurt

De voorbije week hield stad Antwerpen een opruimactie van weesfietsen op en rond het Koningin Astridplein aan het station Antwerpen-Centraal. In totaal werden 125 fietsen en 34 fietswrakken verwijderd.

Het fietsenteam labelde enkele weken geleden in de stationsbuurt 199 fietsen met duidelijk zichtbare tekenen van verwaarlozing zoals bijvoorbeeld platte banden, een gebroken ketting, het ontbreken van een zadel, … . Deze week controleerde het team de tweewielers opnieuw. 159 fietsen waarvan het label niet werd verwijderd, zijn afgevoerd.

Burgemeester Bart De Wever: “Na de inspanningen van de voorbije jaren om de verrommeling van het openbaar domein in de stationsbuurt tegen te gaan, blijven er van tijd tot tijd acties noodzakelijk. Een hoop fietswrakken en weesfietsen bij elkaar geeft namelijk een slordige indruk en dat komt niet goed over bij voorbijgangers. Dankzij onze stedelijke diensten ziet de omgeving er terug verzorgder uit. Door het verwijderen van ongebruikte en achtergelaten fietsen hebben fietsers bovendien opnieuw meer ruimte in de fietsenstallingen.”

De fietswrakken worden afgevoerd naar een ijzerhandelaar. Het ijzer wordt op die manier verwerkt en gerecycleerd.

De weesfietsen worden 3 maanden bewaard in het fietsenmagazijn. Ze worden gefotografeerd en gepubliceerd op www.verlorenofgevonden.be. Wie zijn tweewieler op de site herkent kan een afspraak maken om hem op te halen. Om aan te tonen dat je de eigenaar bent moet je de sleutel van het fietsslot bijhebben. Voor de teruggave is een retributie verschuldigd, tenzij je met een proces-verbaal kan aantonen dat de fiets gestolen werd.

De eigenaars van een gegraveerde fiets ontvangen automatisch een brief van de stad met de melding dat hun fiets werd verwijderd.

Fietsen die niet worden afgehaald binnen de termijn van 3 maanden schenkt de stad aan sociale economieprojecten, zoals de Kringwinkel of Werkmmaat.

Bart De Wever Burgemeester
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.