Opening kinderopvang Manneke Maan in Merksem

In de Sint-Bartholomeusstraat in Merksem opende op vrijdag 23 februari de nieuwe kinderopvanglocatie Manneke Maan. Stad Antwerpen financierde mee het pand voor ruim 600.000 euro. Manneke Maan is een kwalitatieve en moderne opvang voor 90 kinderen in een buurt met een groot tekort aan opvangplaatsen. Binnenkort openen ook in Borgerhout nog twee nieuwe kinderopvanglocaties.

Manneke Maan wordt uitgebaat door Helan Kinderopvang. Zij verhuisden kinderopvang Fabelfee naar Merksem. Het nieuwe pand is licht met veel ramen, en omvat een grote binnentuin.

Extra opvangplaatsen

Manneke Maan is een modern kinderdagverblijf met plaats voor 90 kinderen van 0-3 jaar. De locatie werkt met een verticaal groepssysteem: kinderen van verschillende leeftijden worden samen in één groep opgevangen. Dat bevordert een inclusieve en stimulerende omgeving voor de kinderen.

Inspelen op nood

Schepen voor kinderopvang Nabilla Ait Daoud: “Met de medefinanciering van de stad spelen we in op een bestaande nood in de buurt. De wijk rond de Sint-Bartholomeusstraat in Merksem kampt met een groot tekort aan opvangplaatsen. Het is bovendien een buurt met een bovengemiddelde kansarmoede. Een extra aanbod van betaalbare opvangplaatsen is dus zeer welkom.”

Alle opvangplaatsen in Manneke Maan zijn inkomensgerelateerd: ouders betalen een dagprijs op basis van hun inkomen.

Stad ondersteunt ondernemers

Stad Antwerpen investeerde mee voor 607.491,26 euro. De helft van dat bedrag als bijdrage aan de aankoop van het pand, de andere helft voor de verbouwing. Zo bouwt de stad verder aan een duurzaam en kwalitatief aanbod kinderopvang. Helan Kinderopvang verbindt er zich toe om in de Sint-Bartholomeusstraat minstens 20 jaar een kinderopvang uit te baten.

Nog twee nieuwe locaties

Binnenkort openen nog twee nieuwe opvanglocaties, beide in Borgerhout: één in de Schoenstraat en één in de Drossaardstraat. Beide zijn concessies van de stad. Zo komen er nog 24 nieuwe kwalitatieve en inkomensgerelateerde opvangplaatsen bij.

Bovendien zijn alle drie deze locaties OKiDO’s: zij bieden ouders die onverwacht kinderopvang nodig hebben, bijvoorbeeld voor het volgen van een opleiding of om sneller dan verwacht te starten met een nieuwe job, snel een opvangplek.

Nabilla Ait Daoud Schepen bevoegd voor cultuur, kinderopvang, personeel, loketten en ontwikkelingssamenwerking
Roel Veyt Woordvoerder schepen Nabilla Ait Daoud
Jeugd & Onderwijs
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.