Opening Huis Archimedes voor kwetsbare jongeren

23/03/2023

Donderdag 23 maart opent Huis Archimedes aan de Lange Batterijstraat in Antwerpen officieel de deuren. Kwetsbare jonge mannen tussen 18 en 25 jaar wonen er in studio’s terwijl ze worden begeleid naar meer zelfredzaamheid en zelfstandigheid. Stad en Zorgbedrijf Antwerpen zetten op deze manier extra in op geïntegreerde hulpverlening voor kwetsbare jongeren. 

Huis Archimedes telt 14 studio’s met een eigen badkamer en keuken. Het gebouw heeft ook een polyvalente ontspanningsruimte waar de jongeren elkaar kunnen ontmoeten en samen activiteiten doen. Kwetsbare jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar sluiten een huurcontract af voor 4 maanden, wat na een positieve evaluatie verlengd kan worden voor opnieuw 4 maanden. 

De jongeren krijgen begeleiding om de stap te zetten naar zelfstandig wonen, opleiding en tewerkstelling. In Huis Archimedes krijgen ze ook hulp op maat rond psychosociaal welzijn, herstel van relaties en het verwerken van trauma’s.  

Schepen voor sociale zaken Tom Meeuws: “Ik ben erg blij dat we naast Huis Sofia voor meisjes, nu met Huis Archimedes, ook een plek hebben op maat van kwetsbare jongens. We merken in onze sociale centra dat meer jongeren onder de 25 jaar hulp en financiële steun vragen. Daarom blijven we hard werken om de noden van deze jonge doelgroep snel te capteren en hen te helpen naar een goede woning, opleiding of job.” 

Huis Archimedes zorgt voor een aanvullend aanbod, bovenop de bestaande hulpverlening voor deze doelgroep. Het bestaande residentiële, ambulante en mobiele hulpaanbod van Zorgbedrijf Antwerpen bereikt, samen met het kinderdagverblijf, een 500-tal kinderen, jongeren of gezinnen per dag. 

Huis Archimedes werd mede gerealiseerd door een subsidie Sociale Infrastructuur van 725.000 euro van de Vlaamse overheid.   

Uniek aan Huis Archimedes is de intensieve samenwerking tussen de jeugdzorg van Zorgbedrijf Antwerpen en de Jongerenwerking van stad Antwerpen die zich vanaf nu in hetzelfde gebouw bevinden. Er wordt nauw samengewerkt met het naburige sociaal centrum.  

De Jongerenwerking organiseert individuele en groepsbegeleiding voor jongeren die moeilijk hun weg in de samenleving vinden. Een aanvullend aanbod dat erg nuttig kan zijn voor jongeren die op termijn Huis Archimedes verlaten. Het team ondersteunt ook de maatschappelijk werkers van de dienst.

Voorzitter van Zorgbedrijf Antwerpen Els van Doesburg: "Het hulpaanbod van Zorgbedrijf Antwerpen bereikt een 500-tal kinderen, jongeren of gezinnen per dag. Een bijzonder mooie en impactvolle dienstverlening waarmee we jongeren weerbaar maken, emanciperen en alle kans geven op een mooie toekomst. Vandaag breiden we dat aanbod uit. Ik ben bijzonder tevreden dat we naast onze jonge vrouwen in huis Sofia, nu ook een plek creëren voor jonge kwetsbare mannen in huis Archimedes."

Huis Sofia 

Voor de begeleiding van kwetsbare meisjes werd in 2004 Huis Sofia opgericht, dat vanaf januari 2021 in het beheer is van Zorgbedrijf Antwerpen. Sinds de start van het project verlieten 47 jonge vrouwen deze locatie. Meer dan een derde van hen volgde nadien een hogere opleiding, de helft studeerde af in het secundair onderwijs en in totaal haalde meer dan de helft een diploma.  

Els van Doesburg Schepen bevoegd voor wonen, groen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.