Opening fietsenstalling Kooldok 

Vandaag opende de grote nieuwe publieke fietsenstalling Kooldok onder het Zuidpark. De beveiligde fietsparking biedt plaats aan 178 tweewielers en heeft lockers voor batterijen van elektrische fietsen en een herstelpaal voor kleine reparaties. 

Door de aanleg van de ondergrondse parkings Steendok en Kooldok onder de voormalige Gedempte Zuiderdokken kon de stad de ruimte erboven de afgelopen jaren herontwikkelen tot het Zuidpark, een veelzijdig park dat reeds gedeeltelijk in gebruik is. Het derde en laatste deel van het Zuidpark, tussen de Scheldestraat en de Wapenstraat, opent binnenkort.   

Onder het zuidelijk deel van het Zuidpark openden in 2020 en 2022 respectievelijk de autoparking Steendok en de gelijknamige fietsparking. Sinds 2022 kunnen wagens ook reeds terecht onder het noordelijke deel, in de parking Kooldok.  

Vanaf vandaag zijn alle parkings afgewerkt en kunnen fietsers nu ook terecht in fietsenstalling Kooldok (ingang ter hoogte van de Wapenstraat). De beveiligde fietsenstalling biedt plaats aan 178 (cargo)fietsen, heeft lockers voor batterijen van elektrische fietsen, en er is een herstelpaal aanwezig voor kleine reparaties en het oppompen van banden.

De fietsenstalling is de eerste 24 uur telkens gratis. Nadien kost ze 1 euro per begonnen 24 uur. In de stalling staan ook deelfietsen van Mobian, zodat gebruikers van de autoparking eenvoudig kunnen overstappen op een deelfiets. Via de Mobian-app kunnen ze hun autoparkeerplaats en deelfiets al vooraf reserveren.

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: "We zien dat steeds meer fietsers op zoek gaan naar kwalitatieve fietsparkings, en aan die vraag komen we hiermee tegemoet. Met de opening van fietsparking Kooldok, aanvullend op de fietsparking Steendok, komt de ondergrondse parkeercapaciteit voor fietsers onder het Zuidpark op 310 plaatsen."  

Wie in de buurt woont of werkt, heeft de optie om een abonnement te nemen. Dat kost 6,90 euro per maand, ongeveer evenveel als in de andere buurtfietsenstallingen. Wie een plaats wil huren, kan contact opnemen met uitbater Q-Park via info@q-park.be. Aanvragen worden behandeld in volgorde van ontvangst. 

Actie tijdens Antwerp 10 Miles 

De fietsenstalling opent net voor het grootste loopfeest van België, de Antwerp 10 Miles, het perfecte moment voor de Antwerpenaar om kennis te maken met de gloednieuwe fietsparking.

Om de fietsenstallingen onder het Zuidpark in de kijker te zetten organiseert Slim naar Antwerpen dan ook een actie tijdens de Antwerp 10 Miles. Deelnemers of supporters die op zondag 21 april tussen 10 en 16 uur hun fiets in fietsenstalling Kooldok of Steendok stallen, ontvangen een gratis sleutelhanger gesigneerd door de Antwerpse wielrenner Victor Campenaerts.  

In de loop van het voorjaar zal er ook nog een stukje park en paden rondom de fietsenstalling worden aangelegd, om de ervaring van de fietsers en buurtbewoners nog aangenamer te maken.

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Glenn De Bock Kabinetsmedewerker schepen Koen Kennis
Mobiliteit & Parkeren
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.