Skip to Content
Open Monumentendag in Antwerpen

Open Monumentendag in Antwerpen

Op zondag 11 september vindt Open Monumentendag plaats met als thema ‘duurzaamheid’. Meer dan 35 Antwerpse gebouwen stellen hun deuren open, en er zijn in de stad ook vier thematische stadswandelingen en een fietstocht. Alle locaties zijn gratis te bezoeken. Voor een aantal activiteiten is vooraf reserveren aan te raden, dat kan vanaf 23 augustus.

De meer dan 35 locaties, wandelingen en fietstocht geven niet enkel een unieke blik achter de schermen. Ze werden alle geselecteerd binnen het thema duurzaamheid.

De recente restauratie van het stadhuis en zaal Harmonie tonen een meer klassieke visie op duurzaamheid en monumentenzorg, onder andere door in te zetten op energetische normen. Maar er zijn ook tal van voorbeelden die een minder voor de hand liggende link tonen. Zo heeft duurzaamheid ook een gemeenschapsvormende impact: mensen komen samen in gebouwen zoals huis Sant’Egidio en De Roma, en het heeft tevens een invloed op de uitstraling en de erfgoedbeleving, zoals te zien bij Godshuis Van der Biest. Beschermde parken, zoals het Stadspark, zijn dan weer de groene long bij uitstek in het midden van een verharde stad. Andere locaties hebben een meerwaarde door de maatschappelijke rol die ze vervullen om tot een duurzame samenleving te komen, denk maar aan kwaliteitsvol onderwijs voor meisjes en jongens; toegankelijke districtshuizen als symbool voor een vreedzame en inclusieve samenleving; en armoedeorganisaties.

Burgemeester Bart De Wever: “Antwerpen is een historische stad, waar tal van gebouwen stille getuigen van zijn. Heel wat erfgoed wordt volop gerestaureerd en daarbij wordt ook maximaal ingezet op de verduurzaming. Een thema dat men niet vanzelfsprekend linkt aan onroerend erfgoed, en daarom perfect geplaatst is om bezoekers te verrassen. Ga eens kijken naar het stadhuis dat in juni de deuren terug opende. Bezoek het samentuinproject in Godshuis Van der Biest, de transformatie van het voormalige goederenstation Antwerpen-Zuid naar Bank Van Breda, of een van de vele andere duurzame restauratie- en herbestemmingsprojecten!”

Programma

Bekende klassiekers en te ontdekken parels stellen hun deuren open, van de historische binnenstad tot in de verschillende districten.

 • Wie altijd al eens een nog werkende windmolen langs de binnenkant wou bekijken trekt naar Lillo, Berendrecht of Linkeroever. De molenaars vertellen er enthousiast over de werking van de molen.
 • Om klassiekers opnieuw te ontdekken zijn het gerestaureerde stadhuis en het Steen, maar ook het Vleeshuis, Maagdenhuis en de Bourlaschouwburg geknipt. Wie zich wil laten verrassen, passeert ook even langs het Huis van Sant’Egidio in de Kammenstraat.
 • Wie onbewandelde paden wil betreden, kan terecht in het studentenkwartier om De Grote Robijn, het klooster van de Grauwzusters en Godshuis Van der Biest te ontdekken.
 • Op Het Eilandje is heel wat boeiends te beleven in het FelixArchief, Technicum De Londenstraat, de Droogdokkensite en de Antwerpse Brouw Compagnie. Even een pauze voor de kinderen? Laat ze een workshop volgen bij Stormkop.
 • Aan de andere kant van het centrum is er Nieuw Zuid waar de gebouwen van Bank Van Breda te bewonderen zijn, te combineren met 475 jaar Leikwartier, waar bezoekers een bijzonder stukje stad ontdekken.
 • In Borgerhout zetten het districtshuis, BorGerHub en De Roma de deuren open.
 • Buiten de Ring zijn het Vlaamse Tram- en Autobusmuseum, de Arenawijk van Braem, pastorie Sint-Fredegandus en Koninklijk Atheneum Deurne te bezoeken.

Voor wie het wat meer mag zijn, biedt het programma ook nog een reeks extra’s:

 • Ook parken zijn erkend als historisch landschap. Er zijn wandelingen met gids in het Stadspark en park Brialmont.
 • Wie kiest voor een daguitstap naar Lillo-Fort, reist daar in virtual reality door het 17de-eeuwse Lillo en dat van de toekomst, wordt door gidsen meegenomen naar de onbekende verhalen van het polderdorp en kan een kruitmagazijn bezoeken dat werd omgedoopt tot theater. Verder zet het Poldermuseum de deuren open.
 • Professor Piet Lombaerde geeft in Zandvliet een lezing over de bouw, werking en de geschiedenis van de 400 jaar oude ‘Vestingstad Zandvliet’. Bezoekers kunnen ook met gids op stap doorheen de vesting, waarbij ze allerlei interessante weetjes te horen krijgen. Tot slot is er mogelijkheid tot een bezoek brengen aan een expo met reproducties van oude kaarten en gevonden voorwerpen in Vrijetijdscentrum De Schelde.
 • Ook voor muziekliefhebbers zijn er opties, zoals de orgelwandeling in Wilrijk, met bezoek aan drie locaties waarbij je onderweg naar erfgoedverhalen luistert.
 • Wie wil, kan Petroleum-Zuid al fietsend leren kennen met een gids.

Praktisch

Het Antwerpse programma is vanaf dinsdag 23 augustus terug te vinden in de digitale brochure op www.openmonumentendagantwerpen.be. Wie graag zeker is van een plaats, kan op voorhand reserveren.

Over alle locaties staat uitleg over hun rijke verleden, met heel wat beeldmateriaal en duurzaamheidsweetjes. Er zit een handige kaart bij om de locaties die dicht bij elkaar liggen, snel terug te vinden.

Verder bevat de brochure de reservatielinken en praktische informatie.

Op zondag 11 september vindt overigens ook de marathon plaats in Antwerpen. Alle locaties van Open Monumentendag zijn vlot te bereiken te voet, met de fiets of het openbaar vervoer. De stad raadt bezoekers aan om de routeplanner op www.slimnaarantwerpen.be te checken voor vertrek.


In de mediagalerij vindt u de foto's uit dit persbericht, aangevuld met nog een reeks van andere deelnemers. Die zijn uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Bart De Wever Burgemeester
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.