Onzichtbare lak beveiligt ornamenten op Antwerpse begraafplaatsen 

Dinsdag 16 juli 2024

Stad Antwerpen neemt opnieuw maatregelen om de mogelijke diefstal van bronzen of koperen grafornamenten op haar begraafplaatsen tegen te gaan. Diefstalgevoelige ornamenten worden behandeld met een onzichtbare lak. Deze bevat microscopisch kleine deeltjes met een unieke code in synthetisch DNA. Die deeltjes hechten zich aan het materiaal, waardoor ze eenvoudig getraceerd kunnen worden.

Op die manier kunnen gestolen ornamenten worden gedetecteerd en kan de rechtmatige eigenaar worden opgespoord. Het synthetisch DNA is bovendien hittebestendig. Ook wanneer ornamenten worden omgesmolten kan er dus nog steeds nagegaan worden waar het oorspronkelijke materiaal vandaan kwam. 

Schepen voor groen en begraafplaatsen Els van Doesburg: "Diefstal van grafornamenten is buitengewoon verwerpelijk. Zeker bij voorwerpen met emotionele waarde maakt dit het rouwproces extra pijnlijk. Door deze techniek toe te passen richten we ons niet enkel op de dieven, maar ook op de internationale helers verderop in de keten."

Gratis en voor iedereen 

9 jaar geleden behandelde de stad al meer dan 2.000 ornamenten en erfgoedstukken op haar begraafplaatsen met het synthetisch DNA. Nu doet ze dit opnieuw. Nieuw is dat deze dienstverlening nu ook gratis aan iedereen wordt aangeboden. Familieleden van overledenen met een ornament van brons of koper op het graf kunnen hiervoor een aanvraag indienen via de dienst Begraafplaatsen.  

Verdere beveiligingsmaatregelen 

Tegelijkertijd plaatst de dienst Begraafplaatsen waarschuwingsbordjes aan de ingangen van de begraafplaatsen met de boodschap dat de ornamenten op de begraafplaats onzichtbaar beveiligd zijn, om dieven te ontmoedigen. 

Dit is overigens niet de enige maatregel die de Antwerpse begraafplaatsen nemen om de ornamenten en het funerair erfgoed te beschermen. In het verleden werden alle bronzen platen op de militaire grafzerken chemisch verankerd, zodat ze niet meer te verwijderen zijn. 

Wie interesse heeft om ornamenten te laten beveiligen met synthetisch DNA kan dit aanvragen via begraafplaatsen@antwerpen.be.  

Els van Doesburg Schepen bevoegd voor wonen, groen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg
Nick Nemsdael Adviseur schepen Els van Doesburg
Klimaat & Groen
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.