Ontwerp openbaar domein rond fietshelling Parkbrug goedgekeurd

Ontwerp openbaar domein rond fietshelling Parkbrug goedgekeurd

Het college keurde het definitief ontwerp goed voor de herinrichting van het openbaar domein rond de fietshelling aan de Parkbrug, aan de kant van het Eilandje. Het ontwerp van Tractebel voorziet er groenvakken, zitmeubilair en verlichting. Als alles vlot verloopt, start AG Vespa met de heraanleg in het najaar van 2023. Zo geeft de stad een kale, verharde plek een mooie en functionele make-over. ​

Het gebied rond de fietshelling aan de Parkbrug bevindt zich aan de zijde van het Eilandje en bestaat vandaag voornamelijk uit verharding . Sinds de opening van de Parkbrug en de bijhorende fietshelling neemt het gebruik van dat gebied door fietsers en voetgangers toe. Om de doorstroming er te vrijwaren en de zone conflictvrij te maken, is er een ontwerp uitgewerkt voor de heraanleg van het openbaar domein. Het ontwerp bestaat uit groenvakken, zitmeubilair en verlichting:

  • de groenvakken bestaan uit bomen, diverse grassoorten en planten die voor extra kleur zullen zorgen. De planten en bomen zullen via een waterbevloeiingssysteem onderhouden worden.
  • de verlichting in het ontwerp bestaat zowel uit spots tegen de onderzijde van de fietshelling als uit lantaarnpalen in de groenvakken.
  • er komen ook zitplaatsen in wit staal (zelfde materialen als de fietshelling) en hout rond de groenvakken.

De verharding ​ op de begane grond bestaat uit vlakke kasseistenen die voor voldoende grip zorgen als fietsers de fietshelling afrijden. De heraanleg zal starten in het najaar van 2023.

Schepen voor stadsontwikkeling Annick De Ridder: “Het Eilandje kreeg er recent een knappe fietshelling aan de Parkbrug bij en met de goedkeuring van het definitief ontwerp kunnen we het openbaar domein errond een stevige, gezellige en groene make-over geven. Groenvakken met diverse grassoorten, planten en esdoorns, inclusief ingenieus waterbevloeiingssysteem, geven uiting aan de vergroening en verblauwing die we als stad nastreven. Sfeerverlichting en leuk zitmeubilair vervolledigen het plaatje. Het Eilandje verliest zo kale verharde ruimte en krijgt er een mooi, verbindend en groen plekje bij.”

Toekomstbeeld herinrichting openbaar domein fietshelling Parkbrug zijde Eilandje ©Tractebel
Toekomstbeeld herinrichting openbaar domein fietshelling Parkbrug zijde Eilandje ©Tractebel

In de mediagalerij vindt u de toekomstbeelden uit dit persbericht. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Annick De Ridder Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa
Joost Houtman Woordvoerder schepen Annick De Ridder

Copyright headerbeeld: Tractebel

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.