Skip to Content
Omgeving kasteel Runcvoorthof Merksem heraangelegd

Omgeving kasteel Runcvoorthof Merksem heraangelegd

Herstellingswerken en werken in kloostervleugel gaan van start

Er is de laatste maanden hard gewerkt rondom het kasteel Runctvoorhof in Merksem. AG Vespa legde er in opdracht van stad Antwerpen en district Merksem de dichte omgeving van het kasteel opnieuw aan. Die heraanleg nadert zijn einde: de buurt kan er binnenkort genieten van een extra toegang tot het park en nieuwe wandel- en fietspaden. Aansluitend starten de herstellingswerken aan het gebouw en de werken aan de kloostervleugel.

Kasteel Runcvoorthof in het Runcvoortpark in Merksem vormt samen met zijn dichte omgeving een historisch waardevolle site. Het hoofdgebouw bestaat uit 3 onderdelen: een kasteel-, dienst- en kloostervleugel. Er is ook een koetshuis. AG Vespa restaureert en renoveert momenteel het hoofdgebouw. De dichte omgeving van het gebouw werd de laatste maanden reeds onder handen genomen, en die werken zijn nu zo goed als afgerond.

Een extra toegang tot het park

De kapel naast de kloostervleugel maakte plaats voor een extra toegang tot het park. Op die manier komt het kasteel opnieuw als een vrijstaand gebouw in het park te staan, en wordt ook de achterzijde van het kasteel voor iedereen toegankelijk. Daarnaast is het doodlopende gedeelte van de Terlindenhofstraat naar het park nu een dreef met kleiklinkers. Ze vormt een volwaardige entree tot het park, met bomen en autoparkeerplaatsen.

Rondom het kasteel is een overgangszone voorzien in de vorm van groene perken met lage dichte begroeiing en een infiltratievijver. Daarnaast is ook de historische kasseicirkel opnieuw aangelegd en zijn er fiets- en wandelpaden rondom het kasteel aangelegd. Het inzaaien van het gras gebeurt in de loop van april.

Start herstellingswerken aan kasteel- en dienstvleugel

In de kasteel- en dienstvleugel komen 7 huurwoningen. Het gaat om een mix van gezinswoningen, een studio, een duplexappartement en een loft. Het koetshuis dat naast het kasteel ligt, wordt ook deels gerenoveerd. Dat krijgt later een nieuwe commerciële invulling.

Eind vorig jaar werden zowel de binnen- als buitenzijde van de kasteel- en dienstvleugel in de eindfase van de werken zwaar gevandaliseerd. De gerechtelijke en juridische onderzoeken lopen nog volop. De oplevering van werf liep door het vandalisme onverwachts vertraging op, maar binnenkort starten de herstellingswerken op. Als alles vlot verloopt, zullen die in juni klaar zijn.

Start werken kloostervleugel

VillaVip, de erfpachter van de kloostervleugel, start begin april met de renovatie van de binnenzijde en de inrichtingswerken. Zij zullen in de kloostervleugel een woning realiseren waar 10 volwassenen met een beperking kunnen samenwonen met een zorgkoppel. Deze werken zullen als alles volgens plan verloopt eind 2022 zijn afgerond.

“De heraanleg en herontwikkeling van de historisch waardevolle site van het kasteel Runcvoorthof in Merksem nadert de eindfase. Met een extra toegang tot het Runcvoortpark, nieuwe wandel- en fietspaden en nieuw aangelegde groene perken zorgen we voor de nodige vergroening voor de buurt. De werken aan het kasteel- en dienstvleugel liepen door zwaar vandalisme eind 2021 de nodige vertraging op. Die vertraging wordt in sneltempo weggewerkt waardoor de 7 huurwoningen en de zorgwoning voor 10 volwassenen met een beperking voltooid kunnen worden”, zegt de voorzitter van AG Vespa en schepen voor stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening Annick De Ridder.

In de mediagalerij vindt u foto's van de heraanleg. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Annick De Ridder Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa
Luc Bungeneers Districtsburgemeester district Merksem
Gilbert Verstraelen Districtsschepen voor groen
Joost Houtman Woordvoerder schepen Annick De Ridder

Copyright headerbeeld: AG Vespa

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, idee├źn, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.