Nieuwe website en 12 renovatiemarkten helpen Antwerpenaren energetisch renoveren

Nieuwe website en 12 renovatiemarkten helpen Antwerpenaren energetisch renoveren

Woensdag 27 maart 2024

Nu alle woningen in Vlaanderen tegen 2050 de verplichting tot een EPC-label A hebben, vragen heel wat eigenaars zich af hoe ze dat kunnen bereiken. Om haar inwoners daarmee te helpen, organiseert stad Antwerpen 12 renovatiemarkten van 20 april tot en met 30 mei. Inwoners krijgen de kans om al hun renovatievragen aan adviseurs voor te leggen. Tegelijkertijd ontdekken ze waarom het belangrijk is om woningen te renoveren. Alle informatie daarover is nu al te vinden op www.antwerpenrenoveert.be.

Vlaanderen vraagt aan alle woningeigenaars om tegen 2050 een energielabel A te halen. Om dat te bereiken, moeten nog heel wat huizen en appartementen aangepakt worden. Dat jaartal lijkt misschien ver weg, maar verbouwen kost tijd en geld. Door zich nu al goed te informeren, gebruik te maken van het advies en de financiële ondersteuning, kunnen eigenaars hun verbouwingen spreiden in de tijd en ze betaalbaar houden.

Sinds 1 januari 2023 geldt er al een renovatieverplichting. Wie een huis met een slecht energielabel koopt, moet dit verplicht energetisch renoveren binnen een bepaalde tijd. Om Antwerpenaren bij te staan bij die verbouwingen, ontwikkelde stad Antwerpen een website waarop een stappenplan en een overzicht van alle vormen van ondersteuning te vinden zijn.

Schepen voor leefmilieu Tatjana Scheck: “De Vlaamse doelstelling voor de energiezuinigheid van gebouwen heeft een grote impact op iedereen die een huis of appartement bezit in Antwerpen. Daarom willen we als stad iedereen bereiken die vragen heeft over energetisch renoveren. Op www.antwerpenrenoveert.be vinden bewoners een overzicht van de financiële hulp die ze kunnen aanvragen en een handig stappenplan om met hun woning een energielabel A te halen. Ze vinden er ook een lijst van adviseurs die hen kunnen helpen met vragen over energie, renoveren en zelfs vergroenen en ontharden.”

Voor huizen en appartementen

Op www.antwerpenrenoveert.be vinden huiseigenaars de online tool ‘Check je huis’. Het resultaat geeft hen een inschatting van hun EPC-label, een overzicht van de nodige verbouwstappen richting energielabel A en een inschatting van verbouwkosten en besparingen. Wie verdere vragen heeft, kan via de site advies op maat aanvragen.

Omdat 70% van de Antwerpenaren in appartementsgebouwen woont, vinden ook appartementsbewoners en verenigingen van mede-eigenaars uitgebreide informatie op de site over bijvoorbeeld de renovatie van de gemeenschappelijke delen. Zij vinden er ook een overzicht van de financiële ondersteuning die op hun maat uitgewerkt werd.

Ook verhuurders van appartementen of huizen in Antwerpen die willen weten wat de renovatieverplichting voor hen inhoudt, kunnen er terecht voor informatie en advies.

Huurders tot slot vinden op de gloednieuwe website heel wat energiebesparingstips en contactinfo voor gratis energieadvies aan huis.

12 renovatiemarkten

Op de markten krijgen inwoners de kans om al hun verbouwvragen voor te leggen aan adviseurs, vervolgt schepen voor leefmilieu Tatjana Scheck:

"Omdat we weten dat elke renovatie anders is, komen de adviseurs vanaf 20 april tot eind mei naar elk district om zoveel mogelijk Antwerpenaren te woord te staan. Op de renovatiemarkten kan je vrijblijvend binnenstappen om je te informeren, op maat van je plannen advies te vragen, of te luisteren naar inspirerende sprekers. Wie met kinderen komt, kan rekenen op een kinderhoek en een schattentocht.”

Gratis bomen

Daarnaast kunnen Antwerpenaren op de renovatiemarkten ook bij een groenexpert advies inwinnen om hun perceel groener te maken en regenwater te recupereren en hergebruiken. Antwerpenaren met een tuin die plaats hebben voor een boom, krijgen advies over welk type boom het goed zou doen in hun tuin. Als extra deelt de stad dit jaar 2000 gratis bomen uit, die onder andere op de markten gereserveerd kunnen worden, en in het najaar afgehaald kunnen worden.

Praktisch

Het overzicht van alle renovatiemarkten is te vinden op www.antwerpenrenoveert.be. Wie zeker wil zijn van een gesprek met een adviseur ter plekke, boekt dat best vooraf via die site. ​

Persuitnodiging

Er volgt binnen enkele weken nog een persuitnodiging voor de eerste renovatiemarkt, op zaterdag 20 april in Vestar.


In de mediagalerij staat een reeks illustratieve foto's. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Tatjana Scheck Schepen bevoegd voor sociale zaken, armoedebestrijding, sociale economie, leefmilieu en erediensten en voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Diensten
Rebecca Van Remoortere Woordvoerder schepen Tatjana Scheck
Klimaat & Groen
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.