Nieuwe sporthal naast Park Groot Schijn: bouw gestart

Nieuwe sporthal naast Park Groot Schijn: bouw gestart

Vandaag werden de eerste stenen gelegd van een gloednieuwe sporthal naast Park Groot Schijn in Deurne. Stad Antwerpen, de Vlaamse overheid en het GO! onderwijs slaan daarvoor de handen in elkaar en investeren samen meer dan 6 miljoen euro. De sporthal zal worden gedeeld door de drie lokale GO!-scholen en sportclubs. Als alles vlot verloopt, gaat ze open in het voorjaar van 2025. 

De plannen voor het te bouwen sportcomplex naast Park Groot Schijn in Deurne zijn ambitieus. De gloednieuwe sporthal van 3000 vierkante meter zal bestaan uit onder meer een grote zaal met een speelveld van 20 op 40 meter voor verschillende balsporten en toestelturnen, die kan worden opgedeeld voor meerdere gebruikers tegelijk. Er komen ook twee kleinere polyvalente sportzalen en een bewegingszaal. Die laatste is gebaseerd op het Athletic Skills Model, een wetenschappelijk onderbouwd talentontwikkelingsmodel dat van jonge sporters goede, ‘allround’ bewegers wil maken alvorens ze zich specifiek toeleggen op een bepaalde sporttak. Antwerpen is pas de tweede stad in Vlaanderen om hierop in te zetten, na Hasselt. 

Duurzaam gebouw

Het gebouw voorziet zelf voor een groot deel in zijn energiebehoefte en levert zijn bijdrage aan verantwoord waterbeheer. Hemelwater wordt gebruikt voor het spoelen van de toiletten, en het niet gebruikte hemelwater wordt geïnfiltreerd in wadi's rond het gebouw. De oude bomenrij aan de achterzijde van de sporthal blijft staan. De waardevolle boom die moest wijken, is verplaatst naar het nieuwe plein. De sporthal is optimaal geïsoleerd en heeft de noodzakelijke ventilatie en klimaatbeheersing. 

Gedeeld gebruik voor optimale bezetting 

De sporthal zal maximaal gedeeld worden door scholen en clubs.  

De drie GO!-scholen (GO! Spectrumschool, GO! STEM basisschool De Trampoline en GO! freinetschool De Pientere Piste) op de site zullen ze overdag gebruiken. In de nieuwe sporthal krijgen de kinderen van de twee basisscholen de kans om hun sportieve talenten te ontplooien. De leerlingen van de sportopleidingen van de Spectrumschool zullen door de moderne infrastructuur nog beter kunnen streven naar sportieve excellentie. 

"We zijn verheugd dat we met het GO! de bouw van deze nieuwe sporthal mee mogelijk kunnen maken. De samenwerking past perfect binnen onze visie van brede, open en inclusieve scholen. Daarnaast zetten we in op een brede ontwikkeling van leerlingen, en sport en beweging spelen daarbij een essentiële rol. We zijn ervan overtuigd dat deze moderne infrastructuur onze scholen hierbij zal helpen", vertelt Danielle Van Ast, algemeen directeur van GO! scholengroep Antwerpen.  

's Avonds en tijdens het weekend kunnen clubs er terecht. Zo past de nieuwe (school)sporthal perfect in de visie van Sporting A om via gedeeld gebruik de sport- en beweegruimte in de stad op een efficiënte en duurzame wijze op te krikken

“Met forse en gerichte investeringen in de capaciteit en kwaliteit van sportinfrastructuur heeft Sporting A doorheen deze legislatuur al heel wat stenen verlegd om de Antwerpenaar in de beste omstandigheden aan het bewegen te krijgen. Na deze eerstesteenlegging van Sporthal Park Groot Schijn tellen we samen met de scholen af naar de ingebruikname van deze sporthal van en voor de toekomst, waar alle leerlingen en een breed spectrum aan sporters een veelzijdig en innovatief beweegaanbod op maat zullen vinden. De sporthal wordt een nieuwe blikvanger in de sportieve metamorfose van Park Groot Schijn. Bovendien komen we tegemoet aan de uitdrukkelijke vraag naar meer indoor sportinfrastructuur in Deurne. Het kneusje wordt zo stilaan de primus van de klas, zeker met de sporthallen in de Gallifortlei en de Arenawijk die nog op de planning staan”, zegt schepen voor sport Peter Wouters.  

Timing en budget 

De nieuwe sporthal verrijst op de terreinen van de GO!-campus naast Park Groot Schijn, vlak bij Sportoase Groot Schijn. Op 10 januari zijn de werken gestart. Bij de bouw wordt gebruik gemaakt van een paalfundering. In februari werd de vloerplaat gestort in twee fases. Vanaf nu start de effectieve opbouw met het metselen van de eerste muren. Als alles vlot verloopt, gaat de sporthal open in het voorjaar van 2025

Het GO! treedt op als bouwheer en stelt circa 1.750.000 euro ter beschikking. Sporting A staat in voor 3.500.000 euro. Het GO! en de stad dienden samen een projectdossier in bij Vlaanderen en verkregen 875.000 euro subsidies.  

“Vlaanderen investeert volop in meer sportkwaliteit en dus ook in meer kwaliteitsvolle sportinfrastructuur”, zegt de Vlaamse minister van Sport. We willen dat die investeringen maximaal renderen, en dus stimuleren we scholen en sportverenigingen om infrastructuur zoveel mogelijk te delen. Hoe meer er gesport kan worden, hoe beter. Dat is ook goede maïzena voor een stad als Antwerpen: een bindmiddel tussen alle Antwerpenaren, wat hun achtergrond ook is. Bovendien leren anderstalige jongeren die zich aansluiten bij een Vlaamse sportclub ook nog eens beter Nederlands. Kortom, niets dan voordelen”.  

Er staat een reeks toekomstbeelden in de mediagalerij. Die zijn enkel bedoeld voor gebruik door de pers.

Peter Wouters Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
Jelle Bryssinck Woordvoerder schepen Peter Wouters
Sport Stadsontwikkeling
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.