Nieuwe gevelverlichting zet Het Steen in de schijnwerpers 

Nieuwe gevelverlichting zet Het Steen in de schijnwerpers 

Vandaag, woensdagavond 20 september, ontsteekt stad Antwerpen de nieuwe architecturale gevelverlichting van Het Steen. De nachtelijke Antwerpse skyline krijgt er zo een nieuwe landmark bij. Ook van dichtbij straalt de gerenoveerde burcht. Na zonsondergang vormt ze één belicht geheel, waarbij zowel de historische gedeeltes als de recente toevoeging een eigen passende sfeer kregen.  

Nieuw landmark voor nachtelijke skyline 

Dankzij de nieuwe belichting is Het Steen, na de kathedraal, nu ook ‘s nachts zichtbaar vanop Linkeroever. Een sfeervolle verlichting verwelkomt bezoekers in het oude hart van Antwerpen. Die is helemaal op maat uitgetekend: 

  • Het Steen omvat een deel van de oudste omwalling van Antwerpen en is het resultaat van eeuwen bouwen en verbouwen. Daardoor heeft de burcht een donkere basis en lichtere kleuren naar boven toe. Die kleurschakeringen worden benadrukt door de innovatieve ledtechnologie ‘tunable white’. 
  • De historische burcht is met een tegenlicht-effect verlicht, waardoor het geheel subtiel omlijnd is. De nieuwe toren krijgt verder vorm door een spel van schaduwen. 
  • Een lichtprojectie wekt de verdwenen burchtwal weer tot leven. Deze lichtlijn loopt door tot in de nis van de oude poort.  
  • De 19de-eeuwse binnenplaats kreeg een warmere accentverlichting, die de architectonische details versterkt en het pittoreske karakter van dit ‘straatje’ benadrukt. 

Tot en met 21 oktober zal er 's avonds een tijdelijke lichtanimatie geprojecteerd worden op Het Steen, een leuke extra om de nieuwe geververlichting in de verf te zetten bij omwonenden en passanten. Ze zal zich elke avond vanaf omstreeks 21 uur ontrollen.

Energiebesparende uitvoering 

Dankzij de duurzame ledverlichting met slimme aansturing zijn verschillende lichtscenario’s mogelijk. Net zoals bij het station Antwerpen-Centraal wordt het licht hier ‘s nachts gedimd om energie te besparen, zonder in te boeten op sfeer. 

Schepen voor openbaar domein Erica Caluwaerts: “Nadat we de kathedraal, het stadhuis en Antwerpen-Centraal architecturaal hebben verlicht zal ook het oude hart van Antwerpen, Het Steen, vanaf nu 's nachts stralen. Op die manier komt de Antwerpse skyline 24 op 7 tot haar recht, én dit op een kostenefficiënte manier via innovatieve ledtechnologie.” 

De nieuwe verlichting werd uitgetekend door lichtontwerpbureau Spectrum en gerealiseerd door netwerkbeheerder Fluvius, in samenwerking met stad Antwerpen. 

Lichtplan stad Antwerpen 

Stad Antwerpen keurde in 2012 haar algemene Lichtplan goed met een visie op coherente en duurzame verlichting voor de verschillende delen van de stad. Het is gebaseerd op drie lagen: de basisverlichting in de verschillende zones van de stad, de verlichting van de structurele assen, en de sfeerverlichting. Tot die derde laag behoren gebouwen, monumenten en speciale zichten die de sfeer in de woonomgeving versterken. Het Steen valt hieronder. Meer informatie over het Lichtplan staat op www.antwerpenmorgen.be. Klik hier voor de rechtstreekse link. 


De pers vindt vanaf vanavond omstreeks 21u45 een aantal foto’s van het nieuw uitgelichte Steen op de mediagalerij. ​

Erica Caluwaerts Schepen bevoegd voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken
Jeremy Stefens Kabinetschef schepen Erica Caluwaerts
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.