Nieuwe gevelverlichting laat Operagebouw schitteren 

Pers vanavond welkom voor druk op de knop 

Vandaag ontsteekt de stad de nieuwe architecturale verlichting van de Opera Antwerpen. De aanpasbare ledverlichting laat het monumentale gebouw nog beter tot zijn recht komen.  

De Via Sinjoor heeft er een nieuw lichtpunt bij. Na het station Antwerpen-Centraal, het stadhuis, de kathedraal en Het Steen, staat nu ook de Opera Antwerpen in de schijnwerpers.

Het nieuwe nachtbeeld zorgt voor een aantrekkelijke en uitnodigende sfeer. De gevelverlichting prikkelt de nieuwsgierigheid van de toevallige voorbijganger. Tegelijk verhoogt ze het veiligheidsgevoel niet alleen op het Operaplein, maar ook op de aanpalende Rooseveltplaats en de Van Ertbornstraat. 

Persuitnodiging 

Het licht wordt vanavond, donderdag 16 mei, aangestoken vanop het Operaplein door burgemeester Bart De Wever en schepen voor openbaar domein Erica Caluwaerts. Vooraf komen alle partners van het project samen voor toelichtingen. De pers is daarbij ook welkom, om 21.00 uur in de Foyer van Opera Ballet Vlaanderen, ingang via het Operaplein, 2000 Antwerpen

Gelaagd lichtontwerp 

Het lichtontwerp van ontwerpbureau Architecture Radiance35 bestaat uit verschillende lagen.  

  • Lichtpunten op de gevel accentueren de verticale elementen en een aantal goed gekozen details.  
  • Verlichting op de raamkozijnen en in de loggia voegen diepte en dramatiek toe aan het lichtbeeld.  
  • Een aantal scherp omlijnde theaterspots, gericht op de trappen en het plein, nodigen voorbijgangers uit om kennis te maken met het culturele aanbod van Opera Ballet Vlaanderen.  
  • Een zachte lichtsluier, afkomstig van spots vanop afstand, maakt er een evenwichtig geheel van. 

Aanpasbare verlichting  

Een slimme lichtcomputer in combinatie met recente, energiezuinige led-verlichting maakt het mogelijk om verschillende lichtscenario’s te programmeren. Tijdens de drukke ochtend- en avondspits schijnt er een helder, intens lichtbeeld in verschillende wittinten. Later op de avond dimt de installatie, net zoals bij Het Steen en station Antwerpen-Centraal. Bij evenementen kan Opera Ballet Vlaanderen meer contrastrijke lichtbeelden met subtiele kleuraccenten oproepen. 

Schepen voor openbaar domein Erica Caluwaerts: “Palais Garnier in Parijs, Sydney Opera House in Australië, de Weense Staatsopera. Elke grote stad heeft een operahuis om trots op te zijn, zo ook Antwerpen. Waar het prachtige gebouw van Opera Antwerpen voordien verdween achter een muur van auto’s en enkel kon teren op straatverlichting, worden haar unieke aspecten nu opnieuw belicht dankzij de heldere architecturale verlichting. Dat we met Opera Antwerpen opnieuw een lichtpunt rijker zijn, bovenop het station Antwerpen-Centraal, het stadhuis, de kathedraal en Het Steen, is te danken aan het algemene Lichtplan in de stad Antwerpen waarbij we op een coherente en duurzame manier onze stad verlichten.” 

Dit project kwam tot stand door een intense samenwerking tussen Opera Ballet Vlaanderen, stad Antwerpen, netbeheerder Fluvius, ontwerpbureau Radiance35 en aannemer LightInfra. 

Jan Raes, algemeen directeur Opera Ballet Vlaanderen: "De Antwerpse opera is van bij het begin in 1907 een baken geweest van innovatie, zowel op artistiek als op technisch gebied. Het operagebouw was immers één van de eerste theaters in ons land dat gebruikt maakte van elektriciteit. Niet enkel met de verlichting in de gangen, de foyer en op de scène, maar ook in de kleedkamers. Innoveren doen we nog steeds. Het duurzame lichtplan dat de stad voor ons uitwerkte, is een volgend hoofdstuk in dat verhaal. Samen met het stadhuis, het station Antwerpen-Centraal, het Steen en de kathedraal straalt nu ook de Opera na valavond en daar mogen we fier op zijn. Het is een brug met het verleden, verlicht voor de toekomst."

Lichtplan 

Stad Antwerpen keurde in 2012 haar algemene Lichtplan goed met een visie op coherente en duurzame verlichting voor de verschillende delen van de stad. Dit plan is gebaseerd op 3 lagen: de basisverlichting in de verschillende zones van de stad, de verlichting van de structurele assen en de sfeerverlichting. Tot die derde laag behoren gebouwen, monumenten en speciale zichten die de sfeer in de woonomgeving versterken. Het Operagebouw valt hieronder. Meer informatie over het Lichtplan staat op www.antwerpenmorgen.be, klik hier voor de rechtstreekse link.  


In de mediagalerij zijn vanaf 21u30 foto's van de nieuwe verlichting te vinden. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Erica Caluwaerts Schepen bevoegd voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken
Jill Cools Woordvoerder schepen Erica Caluwaerts
Stadsontwikkeling Cultuur & Vrije Tijd
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.