Nieuwe fietsenstallingen aan station Antwerpen-Luchtbal en de Zwaantjes

Stad Antwerpen wil het gebruiken en combineren van duurzame vervoerswijzen stimuleren, onder meer door de uitbouw van slimme schakels of Hoppinpunten. Het doel is om de eerstkomende jaren verschillende bestaande mobiliteitsknooppunten te verbeteren met onder andere fietsenstallingen, duidelijke bewegwijzering en herkenbare signalisatie.  Daarom komen er onder meer nieuwe fietsenstallingen aan station Antwerpen-Luchtbal en de Zwaantjes in district Hoboken.

Het fietsgebruik zit in de lift en fietsers kiezen ook steeds vaker voor duurdere modellen. Om fietsen nog verder te stimuleren, plant de stad bij enkele slimme schakels afgesloten fietsenstallingen. Ze zijn in de eerste plaats bedoeld voor reizigers/bezoekers, zodat zij hun fiets veilig kunnen stallen als ze overstappen op andere vervoersmiddelen.  

Zes locaties 

Het Antwerpse college keurde de plannen goed voor de inplanting van zes dergelijke fietsenstallingen: P+R Olympiade (40 fietsen), P+R Schoonselhof (20 fietsen), station Antwerpen-Luchtbal (40 fietsen), Wilrijk Bist (20 fietsen) en Zwaantjes (10 fietsen). Ook bij de P+R Luchtbal wordt een deel van de bestaande fietsenstalling op eenzelfde manier beveiligd. 

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: "Combimobiliteit heeft de toekomst, maar alleen als de infrastructuur goed is. Daar zetten we in Antwerpen stevig op in."

De fietsenstalling station Antwerpen-Luchtbal biedt plaats aan 40 fietsen en bevindt zich bij de bestaande reizigersdoorgang onder de sporen, ten noorden van de Groenendaallaan. Op deze manier sluit ze naadloos aan bij de recent gerealiseerde fietsostrade. De bestaande fietsenrekken van NMBS zullen grotendeels behouden blijven (buiten de stalling). Het totale aantal fietsparkeerplaatsen stijgt dus, waarvan een gedeelte afsluitbaar zal zijn. Aangezien de fietsenstalling onder de spoorwegbrug komt, wordt ze uitzonderlijk niet voorzien van een groendak.

Antwerps districtsburgemeester Paul Cordy vindt het vooral goed nieuws voor de talrijke fietsers-pendelaars in het noorden van de stad: "Steeds meer pendelaars vinden de weg naar het station van Antwerpen-Luchtbal, onder andere voor de intercity naar Brussel. Ze combineren de treinrit met een fietsverplaatsing. Logischerwijs is er dus nood aan meer plaatsen om je fiets veilig achter te laten."

De fietsenstalling Zwaantjes biedt plaats aan 10 fietsen, en komt op de hoek van de Voetbalstraat en de Sint-Bernardsesteenweg. Deze stalling krijgt glazen wanden en een groendak.

Hobokens districtsschepen voor verkeer en mobiliteit Paul De Ranter: "Hiermee komen we de Hobokense fietsers tegemoet die aan de Zwaantjes de overstap met het openbaar vervoer maken."

Gratis en zonder abonnement 

De nieuwe fietsenstallingen zullen toegankelijk zijn zonder abonnement, en zullen in de beginfase gratis worden aangeboden. Fietsers kunnen na digitale aanmelding vooraf een plaats reserveren, en kiezen dan een toegang voor de dag zelf of de dag erop. De fietsenstallingen zullen normaal gezien beschikbaar zijn vanaf begin volgend jaar.  

Ze worden steeds uitgevoerd in een staalstructuur met transparante wanden in staaldraad of gehard glas, en krijgen standaard een groendak. Het gebruik van zulke transparante materialen zorgt voor een aangenaam straatbeeld. Het groendak is dan weer een meerwaarde voor het stedelijk klimaat. 

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Paul Cordy Districtsburgemeester district Antwerpen bevoegd voor publiek domein & mobiliteit en burgerlijke stand
Paul De Ranter Hobokens districtsschepen voor o.a. groen
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.