Nieuw reglement laat mobiele laadinstallaties toe in Antwerpen  

Vanaf 1 april voert stad Antwerpen een nieuw reglement in dat ook mobiele laadinstallaties op het openbaar domein toelaat. Deze collegebeslissing wordt nog ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. 

Het aandeel elektrische voertuigen neemt gestaag toe, ook in Antwerpen. Een nieuwe technologie om het gebruik te vergemakkelijken zijn mobiele laadinstallaties. Dat zijn een soort van verplaatsbare accu’s die na een aanvraag via een app naar de wagens toekomen voor een oplaadbeurt. Stad Antwerpen zet graag in op deze dynamische manier van laden om de druk op het publiek laden te verlichten, en de installatie van statische laadpalen op het openbaar domein te beperken. Vanaf april zullen bestuurders van elektrische voertuigen beroep kunnen doen op de verplaatsbare laadunits.

Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: "Wat we liever niet zien, is een wildgroei van laadpalen, en om die reden omarmen we deze nieuwe manier van laden. Slimme ondernemers voelen zich thuis in een slimme stad."

Wegens het specifieke karakter van de toelating en de gedetailleerde werkingsvoorwaarden, stelde Antwerpen een afzonderlijk reglement op. Dat is niet van toepassing op laadactiviteiten die plaatsvinden op privaat domein of eigendom, of aan een vaste laadpaal op het openbaar domein. 

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Mobiliteit & Parkeren
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.