Nieuw park op Gedempte Zuiderdokken krijgt naam ‘Zuidpark’

Vandaag is de naam voor het gloednieuwe park op de Gedempte Zuiderdokken bekend gemaakt: het Zuidpark. Het college keurde die goed, nadat de naamgevingscommissie groen licht gaf voor deze naam waarvoor het meest gestemd werd.

Van 20 mei tot 21 juni lanceerde de stad een online oproep naar elke Antwerpenaar om mee een naam voor het nieuwe park op de Gedempte Zuiderdokken te kiezen, dat nu al deels is aangelegd en in het voorjaar van 2024 compleet zal zijn. Daarbij werden 3.696 unieke stemmen uitgebracht. Er kwam een duidelijke voorkeur uit de bus: 2.895 van deelnemers stemden voor ‘Zuidpark’, een naam die verwijst naar de omliggende wijk die er met het park een grote groene ontmoetingsplaats bij krijgt.

Na deze stemming is de naamgeving behandeld door een stedelijke beoordelingscommissie. Zij besliste volgens bepaalde criteria: zo mag de naam van levende personen niet gebruikt worden, en wordt bij voorkeur geput uit gegevens uit de plaatselijke geschiedenis. Het oordeel van de beoordelingscommissie was positief, waardoor het park nu ook officieel een nieuwe naam heeft.

Schepen voor openbaar domein Erica Caluwaerts: “Het Zuidpark is in de eerste plaats een stuk van de openbare ruimte waar de Antwerpenaren, en bezoekers, kunnen vertoeven. Daarom is het fijn dat we door middel van een participatietraject een nieuwe naam hebben gekozen. We willen in functie van ons openbaar domein meer en meer de burger betrekken. Niet alleen bij ontwerpen en heraanleggen, maar ook bij het kiezen van straatnamen. Eerder deden we dit al bij de Slachthuissite. Verder wil ik hier nog aan toevoegen dat burgers steeds voorstellen voor nieuwe straatnamen kunnen indienen; wanneer deze voldoen aan alle criteria, komen ze op onze reservelijst. Ik zou dus zeggen: heb je een goed idee, dien het dan zeker in!”
Schepen voor stadsontwikkeling Annick De Ridder: “Na oplevering van het eerste deel dit voorjaar en aan de vooravond van de start van de volgende fases heeft het nieuwe prachtpark in de wijk ‘Zuid’ nu een officiële naam: Zuidpark. We leggen in dit nieuwe Zuidpark meteen ook de link naar de geschiedenis. Op de plek waar de historische kademuur van het voormalige Schippersdok zich bevindt, creëren we bij de parkaanleg ook een verzamelplek. Dit landmark krijgt een bord met daarop uitleg over de voormalige Zuiderdokken, en zal aangeduid worden met de term ‘Dok Zuid’. Uitkijken doen we nu naar de uiteindelijke oplevering van het volledige Zuidpark, voorzien voor de lente van 2024! ” ​

In de mediagalerij vindt u een foto van de twee schepenen met het nieuwe naambord. Dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Annick De Ridder Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa
Erica Caluwaerts Schepen bevoegd voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken
Joost Houtman Woordvoerder schepen Annick De Ridder
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.