Nieuw gebouw voor inloopcentrum dak- en thuislozen De Revue

Nieuw gebouw voor inloopcentrum dak- en thuislozen De Revue

Vandaag opende het nieuwe gebouw van inloopcentrum De Revue aan de Schijnpoortweg in Antwerpen officieel de deuren. Antwerpse dak- en thuislozen krijgen er overdag een maaltijd en drinken, informatie rond hulpverlening, en kansen om zich te ontplooien tijdens activiteiten of taken in de werking van het centrum. Met het nieuwe gebouw voor het inloopcentrum, dat bijzondere aandacht besteedt aan mensen met een verslavingsproblematiek, blijven stad Antwerpen en haar partners inzetten op kwaliteitsvolle ondersteuning en begeleiding van dak- en thuislozen.

Inloopcentrum De Revue is een deelwerking van Free Clinic vzw en bestaat uit een grote open ruimte met keuken en toog. Meer dan 170 dak- en thuislozen kunnen er bijna elke dag van 14 tot 19 uur terecht voor gratis koffie, thee en soep, of croque monsieurs aan 0,80 euro. Op zondag krijgen ze gratis een warme maaltijd.

De voorbije 3 jaar konden dak- en thuislozen, in afwachting van de oplevering van het gebouw, op dezelfde locatie al terecht in een grote verwarmde tent. Nu is het gebouw helemaal klaar en biedt het dak- en thuislozen een kwaliteitsvolle ontmoetingsruimte en sanitair.

Schepen voor sociale zaken Tom Meeuws: “De Revue is ontstaan uit een nood voor extra dagopvang tijdens corona, maar is ondertussen niet meer weg te denken uit onze stad. We zijn blij met deze warme extra ontmoetingsplek waar de bezoekers even tot rust kunnen komen. Met De Revue telt Antwerpen nu vier dagcentra voor dak- en thuislozen.”

Inzetten op sociale participatie

Het inloopcentrum zet in op samenwerken en samenleven in groep door dak- en thuislozen te stimuleren om De Revue mee vorm te geven. Zij kunnen bijvoorbeeld activiteiten zoals een expo of quiz organiseren voor andere bezoekers van het inloopcentrum.

Dak- en thuislozen kunnen zich ook inzetten voor de dagelijkse werking van het centrum en bijvoorbeeld meehelpen als tooghulp of afwasser. Ook de dagelijkse poets van de ontmoetingsruimte, toog en sanitair gebeurt door dak- en thuislozen.

Door hen actief te betrekken bij de werking van De Revue, versterken ze hun sociale vaardigheden en maken ze van het inloopcentrum hun eigen warme plek.

Tino Ruyters, directeur Free Clinic vzw: "We gaan ervan uit dat wie langskomt, nood heeft aan opvang. De medewerkers vragen niet naar de redenen van hun situatie en stellen geen voorwaarden om langs te komen of deel te nemen aan activiteiten. Door laagdrempelig te werken zetten we sneller stappen naar interactie, samenwerking en hulpverlening.”

Aandacht voor mensen met verslavingsproblematiek

Mensen met een verslavingsproblematiek kunnen in de Revue terecht voor een anonieme spuitenruil waarbij ze gebruikt injectiemateriaal inruilen voor steriel materiaal. Dit inruilmoment wil voorkomen dat spuiten op straat worden weggegooid en een gevaar voor anderen vormen.

De medewerkers van Free Clinic geven bezoekers ook advies en informatie over ziektes zoals hepatitis C en HIV, de risico’s van druggebruik, opvanglocaties en sociale dienstverlening.

Intensieve samenwerking met andere werkingen

De Revue ligt naast Sociaal Activeringscentrum De Nomaad en het Medisch Sociaal Opvangcentrum Antwerpen, twee andere deelwerkingen van Free Clinic vzw. Daardoor vinden dak- en thuislozen ook medische, psychische en sociale hulp op nagenoeg dezelfde plek.

Inloopcentrum De Revue

  • Schijnpoortweg 20c, 2060 Antwerpen
  • Alle dagen open van 14 tot 19 uur, behalve vrijdag en zaterdag

In de mediagalerij staat de foto van dit persbericht. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Rebecca Van Remoortere Woordvoerder schepen Tatjana Scheck
Tino Ruyters Directeur Free Clinic vzw
Samenleven & Welzijn
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.