Musea stad Antwerpen in het najaar
Met goede hoop voor weer normale museumbezoeken blikken de musea vooruit naar het najaar. Het Antwerpse ModeMuseum opent opnieuw de deuren, het FOMU richt de blik op verschillende vormen van mannelijkheid en het Letterenhuis toont een ongeziene collectie foto’s van Stijn Streuvels. Ridders veroveren de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en Dimitri Leue neemt de bezoekers mee op veroveringstocht in het MAS. Museum Plantin-Moretus krijgt bezoek van een Italiaanse koopman en in museum DIVA staat de diamant in al haar facetten in de belangstelling.
Overzicht in chronologische volgorde
Boem Paukeslag. Bezette Stad x 5
Bibliotheek Permeke, Antwerpen
06.08.21 – 30.09.21
In 1921 verscheen Bezette Stad van Paul van Ostaijen. Met beroemde gedichten als ‘Music Hall’ en ‘Zeppelin’ werd de bundel een inspiratiebron voor menig kunstenaar. Maar hoe actueel en inspirerend is de bundel vandaag nog? Vijf jonge kunstenaars gingen de uitdaging aan. Het vertrekpunt: de collectie van het Letterenhuis met onder meer drukproeven en brieven van Paul van Ostaijen. Het eindpunt: een reizende multimediale installatie. Vanaf 6 augustus te zien in Permeke. Met werk van Jens Meijen, Shamisa Debroey, Lisette Ma Neza en Maja Ajmia en Younes van den Broeck
www.letterenhuis.be/boem-paukeslag-bezette-stad-x-5
https://pers.letterenhuis.be/media/album/13266
Heropening MoMu - ModeMuseum Antwerpen
Vanaf september 2021
MoMu ondergaat sinds april 2018 een ambitieuze verbouwing en uitbreiding en opent tijdens het weekend van 4 en 5 september 2021 opnieuw de deuren voor het grote publiek. Dankzij de renovatie zal MoMu voor het eerst doorlopend open zijn en voortdurend kunnen inzetten op een gevarieerd aanbod van tentoonstellingen, workshops en activiteiten.
E/MOTION. Mode in transitie
Van 4 september 2021 tot en met 23 januari 2022
MoMu blikt met deze tentoonstelling terug op gebeurtenissen van de voorbije drie decennia en stelt vragen over de manier waarop mode zich als industrie kan heruitvinden en over de rol die modeontwerpers daarbij in de toekomst kunnen spelen. De tentoonstelling is een onderdeel van 'Mode 2.021 Antwerpen - Mode/Bewust' het heropeningsprogramma van het museum.
P.LACE.S - De verborgen kant van Antwerpen
Van 25 september 2021 tot en met 2 januari 2022
P.LACE.S - De verborgen kant van Antwerpen’ belicht de rol van Antwerpen in de ontwikkeling en internationale handel van kant. MoMu presenteert deze rijke geschiedenis op 5 verschillende locaties in de stad, in dialoog met hedendaagse innovatieve en hoogtechnologische modecreaties. De tentoonstelling is een onderdeel van 'Mode 2.021 Antwerpen - Mode/Bewust' het heropeningsprogramma van het museum.
Collectiepresentatie - Mode uit de MoMu-collectie
Vanaf 4 september
De nieuwe Collectiepresentatie op het gelijkvloers van het museum belicht avant-garde Belgische en internationale mode met een wisselende presentatie van silhouetten en archiefmateriaal uit de meer dan 35.000 stuks-tellende vaste collectie van het MoMu.
De tentoonstelling is een onderdeel van 'Mode 2.021 Antwerpen - Mode/Bewust' het heropeningsprogramma van MoMu - ModeMuseum Antwerpen.
https://momu.prezly.com/nl/media/album/12708
Alles van waarde
MAS - Wandelboulevard
Vanaf 10 september
Wat kan allemaal erfgoed zijn? Wat heeft waarde en wat niet? Vanaf september 2021 onderzoekt de expo ‘Alles van Waarde’ deze vragen in de wandelboulevard van het MAS. Het is een foto-expo die de mensen achter erfgoed uit de stad toont. Iedereen kan thuis verder verkennen want online staan ook alle verhalen achter de foto’s klaar om te lezen.
Fotografen Noortje Palmers en Dries Luyten legden honderden Antwerpenaren vast die in de stad zorg dragen voor erfgoed: niet enkel de mensen achter musea of archieven, maar ook kruisboogschutters, ganzenrijders, hiphoppers, cricketspelers of imkers. Het resultaat is een dozijn gestileerde monumentale groepsportretten waarin de fotografe haar kijk geeft op stedelijke erfgoedgemeenschappen.
Young Artist Fund
Middelheimmuseum (Hortiflora)
18.09.21 – 15.12.21
In het najaar van 2021 presenteren het Middelheimmuseum, Bank Delen en Middelheim Promotors de opvolger van hun eerdere prijs voor jonge kunstenaars onder de nieuwe titel Young Artist Fund. Dit project ontwikkelde van open call en publieksprijs tot een gerichte uitnodiging aan 3 jonge kunstenaars (onder de 40 en wonend/werkend in België). Een nationale jury selecteerde Mostafa Saifi Rahmouni, Maika Garnika en Mountaincutters om een nieuw sculpturaal werk in openlucht te realiseren voor het Middelheimmuseum.
De 3 nieuwe creaties worden gepresenteerd in het formele landschap van Hortiflora en bewegen letterlijk en figuurlijk de bezoekers. De werken dagen ons uit om na te denken over wat we zien en wat we niet zien, waarbij onze verbeelding het verhaal kan aanvullen of vervolledigen. En zo zet het museum samen met het publiek een belangrijke stap in het oeuvre van een jonge generatie hedendaagse kunstenaars.
Kunstenaars: Mostafa Saifi Rahmouni, Maika Garnica, mountaincutters
Oogen die kijken. Een blik in het fotografisch archief van Stijn Streuvels
02.10.21 – 31.12.21
Letterenhuis
Dat Stijn Streuvels een rigoureus observator van het alledaagse was, weet iedereen wel van zijn literaire werk. Minder bekend is dat zijn priemende blik ook een neerslag vond in fotografisch werk. Naast een omvangrijk oeuvre van tientallen romans, novelles en verhalen omvat Streuvels’ archief ook een opzienbarende collectie van duizenden foto’s. Met de tentoonstelling Oogen die kijken wordt deze unieke verzameling voor het eerst uitgelicht.
www.letterenhuis.be/expo/ogen-die-kijken
https://pers.letterenhuis.be/media/album/13194
Masculinities: Liberation through Photography
FOMU
22.10.21 – 13.03.22
Masculinities: Liberation through Photography is een ambitieuze groepstentoonstelling over mannelijkheid. Aan de hand van film en fotografie van de jaren 1960 tot vandaag laat de tentoonstelling zien hoe mannelijkheid wordt ervaren, uitgedragen en gevormd. Er is werk te zien van meer dan vijftig grensverleggende internationale kunstenaars, fotografen en filmmakers, onder wie Richard Avedon, Rineke Dijkstra, Peter Hujar, Isaac Julien, Rotimi Fani-Kayode, Robert Mapplethorpe, Catherine Opie en Wolfgang Tillmans.
Masculinities stelt maatschappelijke verwachtingen en gendernormen ter discussie. De tentoonstelling verwerpt het concept van ‘de ideale man’ en pleit voor het idee van meerdere vormen van mannelijkheid. Juist nu termen als ‘toxische’ en ‘kwetsbare’ mannelijkheid steeds vaker in de media komen, onderzoekt deze tentoonstelling het mannelijke in al zijn complexiteit. Zo komen onderwerpen aan bod als queer identiteit, macht en patriarchaat, hypermannelijke stereotypes, het zwarte lichaam, vaderschap, de vrouwelijke blik op mannen …
De tentoonstelling is samengesteld door the Barbican in Londen en was eerder te zien in Gropius Bau in Berlijn en Les Rencontres de la photographie in Arles.
https://www.barbican.org.uk/whats-on/2020/event/masculinities-liberation-through-photography
Helden in harnas. Ridderverhalen van Karel ende Elegast tot Don Quichot
Nottebohmzaal, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
29.10.21 – 23.01.22
Ridderverhalen, ze blijven tot de verbeelding spreken: heldhaftige avonturen, zwaardgevechten, magiërs, draken en hoofse liefde. Game of Thrones, Lord of the Rings, De Rode Ridder. Ze delen allen de ingrediënten en structuren van die middeleeuwse ridderromans.
In de expo Helden in harnas brengt de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience ridderromans uit binnen- en buitenland samen naar de plek waar ze oorspronkelijk gedrukt zijn: Antwerpen. De Scheldestad was in de zestiende eeuw immers hét centrum van de boekdrukkunst in de Nederlanden en had een afzetmarkt over heel Europa. In deze expo staan gedrukte ridderverhalen uit de vijftiende en zestiende eeuw centraal, waarvan 5 prachtig geïllustreerde romans uit eigen collectie.
www.consciencebibliotheek.be/helden-in-harnas
https://pers.consciencebibliotheek.be/media/album/12897
Luister
MAS
Vanaf 30.10.2021 t
In 2021 viert het MAS de museumcollectie met een kleurrijke, aparte expo. In het jaar van de tiende verjaardag pakt het museum uit met spannende en ontroerende verhalen uit Antwerpen over hebzuchtige reuzen, woelige liefdesavonturen, demonen en Oosterse grapjes. Samen met schrijver en theatermaker Dimitri Leue voert het museum de collectiestukken op in een meeslepend luisterspel. Dimitri Leue duikt in mythes, legendes en wereldse verhalen en laat de bezoeker met een auditieve belevenis anders kijken naar de objecten. Iconische personages zoals Brabo, Hodja, Lange Wapper, de zwanenridder of Chamunda spelen de hoofdrol in de ontroerende en ook grappige vertellingen die de bezoeker meenemen langs een fantasierijke en theatrale scenografie. Hij trekt met een theatervoorstelling op basis van deze en andere verhalen rond in gans Vlaanderen.
OBSESSED!
DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver
19, 20 en 21 november 2021
In november 2021 vindt het Nederlandse juwelenfestival OBSESSED! plaats. In heel Nederland staan toonaangevende galeries en culturele instellingen dan in het teken van juwelen. Voor de tweede keer reist OBSESSED! over de landsgrenzen heen en kunnen juwelenliefhebbers hun hart ophalen in Antwerpen. Dit jaar staat het thema ‘diamant’ en al haar facetten in de kijker. Op 19, 20 en 21 november vinden er in Antwerpen tentoonstellingen, demonstraties, workshops en bezoeken achter de schermen plaats.
Wederom slaat de Antwerpse juwelensector de handen ineen en laat zien waarom Antwerpen dé diamant- en juwelenhubs ter wereld is. DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver, presenteert een diamantfocustour en zet de deuren open van het atelier voor juwelen en edelsmeedkunst. Bezoekers mogen zelf aan de slag tijdens een workshop drawing diamonds (vooraf inschrijven) of wonen een slijpdemonstratie bij. DIVA is ook het vertrekpunt voor de nieuwe podcast stadswandeling die de luisteraar meeneemt naar enkele historische plekken en hedendaagse juweliers, waaronder de Antwerp´s Most Brilliant-juweliers. De juweliers bieden dit weekend verschillende workshops, open ateliers of activiteiten aan met het thema ‘diamant’.
Het volledige programma wordt binnenkort kenbaar gemaakt via de kanalen van DIVA en Visit Antwerpen.
Max Pinckers
FOMU
26.11.21 – 13.03.22.
In het najaar van 2021 brengt het FOMU een tentoonstelling van Max Pinckers (BE 1988).
Voor Pinckers is een foto nooit een eenduidige weergave van de werkelijkheid. Hij verkent de grenzen van documentaire en toont haar manipulatieve karakter. Pinckers’ artistieke antwoord is speculatieve documentaire, waarin fictie en realiteit in elkaar overvloeien. De tentoonstelling biedt ruimte aan werk dat hij de voorbije vijf jaar maakte, waaronder Margins of Excess, Red Ink en Controversy.
Max Pinckers stelt internationaal tentoon, is bezieler van de uitgeverij Lyre Press en gaf al zijn publicaties uit in eigen beheer. Hij is medeoprichter van The School of Speculative Documentary en was van 2015 tot 2021 als doctoraal onderzoeker verbonden aan KASK School of Arts, Gent.
Komt een Italiaan naar de Nederlanden
Museum Plantin-Moretus
03.12.21 – 06.03.22
Keer terug in de tijd, naar het Antwerpen en de Nederlanden van de 16de eeuw. Lodovico Guicciardini, een Italiaans koopman die zich in Antwerpen vestigt, beschrijft in detail het leven in de steden in de Nederlanden van die tijd. Herkennen wij ons vandaag nog in zijn beschrijvingen?
In 2021 is het precies 500 jaar geleden dat de Italiaanse schrijver Lodovico Guicciardini (1521-1589) geboren werd. Deze bijzondere verjaardag laat het Museum Plantin-Moretus niet onopgemerkt voorbij gaan. Met de expo Komt een Italiaan naar de Nederlanden keren we met de bestseller van Guicciardini terug naar de welvarende Nederlanden van de 16de eeuw.
www.museumplantinmoretus.be/expo/komt-een-italiaan-naar-de-nederlanden
https://pers.museumplantinmoretus.be/media/album/11548
Vracht
MAS
vanaf 11 december
In december 2021 opent de nieuwe vaste expo Vracht. Deze tentoonstelling neemt de bezoeker mee in de kleurrijke geschiedenis van de zeevaart en de wereldhandel.
Waar liggen de vroegste wortels van de havenstad Antwerpen? Welke vrachten gaan sinds eeuwen de stad in en uit, en wat vervoeren de containerschepen die vandaag de dokken aandoen? Wie vertrok er in Antwerpen, en met wie kwamen deze reizigers op hun overzeese tochten in contact? Hoe verliepen die ontmoetingen echt? Was het gelijke handel of uitbuiting? Zeevaart bracht rijkdom in Antwerpen, maar welke sporen liet dat elders na? Antwerpen is ook vandaag één van de grootste Europese havens. Zijn de haven en de handel klaar voor de toekomst?
Vracht is het verhaal van een haven in de lange geschiedenis van de globalisering. Van de Vikingen tot vandaag. Een verhaal over glansrijke periodes en aparte ontmoetingen, maar ook over de schaduwkanten van de economische groei.
Photo: Hannah Moon
Lopende expo's_najaar2021
DOC - 201 Kb
Nadia De Vree