Musea Antwerpen in 2022

De musea stad Antwerpen bereiden zich voor om ook in 2022 de bezoekers met open armen en in alle veiligheid te ontvangen. Vele tentoonstellingen die openden in het najaar lopen door in 2022.

In het Vleeshuis brengt de lente klavecimbelmuziek. Het Red Star Line Museum herdenkt het vluchtelingenverdrag van Genève, het FOMU zet fotografen Bertien van Manen en Diana Markosian in de kijker. Museum Plantin-Moretus werpt in het najaar samen met andere locaties een hoopvolle blik op de veerkracht van mensen en de kracht van kunst in deze moeilijke tijden met de expo Finis Terrae en het MAS eindigt het jaar met de vraag wat een ‘thuis’ betekent voor mensen.

Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud: “Onze stedelijke musea bieden in 2022 opnieuw fijne tentoonstellingen en rijke permanente collecties. We hopen dat de bezoekers de weg naar onze musea zullen blijven vinden. Online reserveren blijft de boodschap ook in 2022, en dankzij de tijdsloten kunnen bezoekers in alle rust genieten van een museumbezoek. De cultuursector heeft het hard te verduren gehad en nog steeds, laten we genieten van wat nog mogelijk is en uitkijken naar betere tijden.”

Overzicht in chronologische volgorde

Klavier 
Museum Vleeshuis en Snijders&Rockoxhuis
Van 26 maart tot 26 juni 2022

Tussen 1560 en 1660 was Antwerpen de onbetwiste wereldhoofdstad van de klavecimbelbouw. Vandaag bewaart Museum Vleeshuis een van de belangrijkste collecties Antwerpse klavecimbels en virginalen ter wereld. Dat inspireert Museum Vleeshuis en het Snijders&Rockoxhuis om de handen in elkaar te slaan voor een tentoonstelling en veel muziek.

De expo Klavier heeft aparte luiken in beide musea. Museum Vleeshuis toont naast klavecimbels en virginalen onder meer unieke, beschilderde klavecimbeldeksels en Anthony Van Dycks portret van klaviervirtuoos Henricus Liberti. De expo in Snijders&Rockoxhuis zal bestaan uit schilderijen waarop klavecimbels, virginalen en orgels zijn afgebeeld van onder meer Maerten de Vos, de familie Francken, Gabriel Metsu en Jan Steen. Ook verschillende historische Antwerpse klavecimbels en virginalen worden er voor het voetlicht gebracht. Speciaal voor Klavier liet Museum Vleeshuis een nieuwe cd opnemen, met klavecimbelmuziek gespeeld door Mario Sarrechia.

De bekende concertreeks Woensdagklanken staat van januari tot en met juni ook in het teken van verschillende klavieren, en er vinden 3 concerten plaats in het kader van het Klavierfestival in samenwerking met Muziek in Sint-Paulus.

www.museumvleeshuis.be

www.snijdersrockoxhuis.be

 

Vluchtverhalen

1951-2021

Red Star Line Museum

Vanaf 1 april 2022

In 2021 is het exact 70 jaar geleden dat het vluchtelingenverdrag in Genève door 24 landen werd ondertekend. In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog bepaalde dit verdrag wie wettelijk vluchteling was en wie recht had op asiel. Het is vandaag nog steeds de basis van ons vluchtelingenbeleid. Er zijn nu wereldwijd zo’n 80 miljoen mensen op de vlucht; en het thema beroert onze maatschappij. Naar aanleiding van deze verjaardag opent het Red Star Line Museum de tentoonstelling 'Vluchtverhalen 1951 – 2021’, een pakkende en confronterende reis langs de authentieke verhalen van mensen die de laatste 70 jaar als vluchteling naar België zijn gekomen.

De expo ‘Vluchtverhalen 1951 – 2021’ onderzoekt wat het naast wetten en politieke akkoorden betekent om op de vlucht te zijn. Hoe was de reis naar ons land? Hoe was het onthaal? Hoe was het om hier een nieuw leven uit te bouwen? En wat met het etiket ‘vluchteling’? Geraak je dat ooit kwijt? Onze getuigen vertellen over frustraties, onzekerheden en trauma’s, maar ook over moed, veerkracht en doorzettingsvermogen? Daarnaast tonen ze ons een selectie aan persoonlijke objecten met een hoge symbolische en emotionele waarde. Vaak gaat het om dagdagelijkse, soms onooglijke voorwerpen. Maar ze zijn de sleutel tot een aangrijpend en belangrijk verhaal.

‘Vluchtverhalen 1951 – 2021’ schetst een caleidoscopisch beeld van 70 jaar vluchtelingengeschiedenis door de ogen van zij die het hebben meegemaakt, en zet de bezoeker aan het denken.

www.redstarline.be

 

Bertien van Manen

FOMU
Van 1 april tot 28 augustus 2022

Intiem, poëtisch, ongepolijst en diep menselijk. Het zijn slechts een paar van de woorden die rondzingen in de vele lofzangen op het werk van Bertien van Manen (NL, 1942). Met haar simpele kleinbeeldcamera weet ze dicht op de huid van haar onderwerpen te komen. Sinds de jaren 1970 legt ze het dagelijks leven vast van de vele mensen die ze tijdens haar reizen ontmoet. Van Nederland tot China en van de (voormalige) Sovjet-Unie tot de Appalachen. Het zijn de terloopse, rommelige momenten die haar interesseren. Het levert een indrukwekkende reeks verhalen op die lezen als een visueel dagboek.

De retrospectieve in het FOMU neemt je mee op reis en laat je meekijken over haar schouder. De tentoonstelling komt tot stand in nauwe samenwerking met Van Manen en grafisch ontwerper Hans Gremmen, die voor haar overzichtsboek Archive (MACK, 2021) anderhalf jaar onderzoek deed in haar archief. ​

www.fomu.be

 

Diana Markosian – Santa Barbara
FOMU

Van 1 april tot 28 augustus 2022

Het FOMU organiseert de Europese première van het project Santa Barbara van de talentvolle fotograaf en filmmaker Diana Markosian (RU/AR, 1989). Op even verrassende als ontroerende wijze vertelt Markosians het migratieverhaal van haar gezin. Midden jaren negentig besluit Markosians moeder Rusland in te ruilen voor de Verenigde Staten. Geïnspireerd door de Amerikaanse soapserie Santa Barbara gaat zij op zoek naar een beter leven voor haarzelf en haar twee kinderen. Dit langdurige project is Markosians poging om de keuzes van haar moeder beter te begrijpen. Niet alleen dook zij de archieven in, ook reconstrueerde ze haar familieverhaal in de vorm van een soap – in samenwerking met de oorspronkelijke makers van Santa Barbara. Santa Barbara was eerder te zien in het San Francisco Museum of Modern Art en International Center of Photography in New York. Het gelijknamige boek is uitgebracht door Aperture.

www.fomu.be

 

Kunstenaars in de Nottebohmzaal

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Zomer en najaar 2022

Vanaf de zomer gaat de historische Nottebohmzaal in dialoog met twee hedendaagse kunstenaars. Van 15 juni tot 11 september toont Camiel Van Breedam (1936, Boom) een reeks collages die refereren naar de boekenwereld. Ze illustreren de bijzondere band en liefde die de kunstenaar heeft met het boek als medium en als object. Van Breedam ‘recycleert’ oude boeken en ontdoet ze van hun oorspronkelijke verhalen. Daar waar het boekblok zat creëert hij een nieuwe wereld die hij met behulp van oude foto’s, houten en metalen blokjes en staafjes en ander recyclagemateriaal vormgeeft. Het eindresultaat zijn prachtige ‘boekenkastjes’ die imponeren tussen alle andere eeuwenoude werken in de Nottebohmzaal.

www.consciencebibliotheek.be

 

Finis Terrae

Museum Plantin-Moretus en andere locaties

Van 28 oktober 2022 tot 29 januari 2023

Vijf jaar na het succesvolle project 'Ecce Homo', organiseren Yasmine Geukens & Marie-Paule De Vil van galerie Geukens & De Vil in samenwerking met Eric Rinckhout & Lien Craps voor de tweede keer een grootschalige groepstentoonstelling op verschillende locaties in Antwerpen.

Meer dan ooit worden de grenzen van onze wereld blootgelegd. Wereldwijde noodsituaties doen ons nadenken over het belang van onze planeet en de kernwaarden van onze samenleving. Bovendien zet een crisissituatie de geest in beweging. Finis Terrae wil een blik werpen op onze wereld van vandaag en de nadruk leggen op hoop, de veerkracht van mensen en de kracht van kunst.

Er wordt bewust gekozen voor hedendaagse Belgische kunstenaars en hedendaagse kunstenaars die in België wonen en werken.

https://www.museumplantinmoretus.be/nl/activiteit/finis-terrae

 

Iemand Thuis?

MAS

December 2022

Samen met theatergezelschap Studio Orka werkt het MAS aan de gloednieuwe tentoonstelling ‘Iemand thuis?’. Deze expo, die eind 2022 opent, laat bezoekers nadenken over wat een ‘thuis’ is. Is het meer dan enkel vier muren en een dak? Wat maakt dat iemand zich thuis voelt, hoe anders is dat voor iedereen, wat gebeurt er als je geen thuis meer hebt? Met collectiestukken van het MAS en verhalen van Antwerpenaren van alle leeftijden laat de expo zien hoe iedereen dat thuisgevoel anders ervaart. ‘Iemand Thuis?’ wordt een interactieve en fantasierijke tentoonstelling die jong en oud laat nadenken over wat thuis voor hen betekent.

www.mas.be

 

Heropening vaste collectiepresentatie DIVA

DIVA

8 december 2022

In het stadsarchief van de stad Antwerpen zitten documenten die de rijke diamantgeschiedenis van Antwerpen aantonen. Het eerste dateert van 1447. In 2022 is Antwerpen al zeker 575 jaar verbonden met diamant. DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver viert dit heugelijke feit met een ‘vernieuwing’ van haar collectiepresentatie. Op 8 december 2022 heropent DIVA haar tentoonstellingszalen en ervaart de bezoeker wat de handel en vakmanschap in diamant en edelsmeedkunst betekent voor de stad Antwerpen. Vroeger en nu. 

In de tentoonstelling wordt de bezoeker meer aan de hand genomen. De zalen starten met een introductietekst en de highlights van de collectie worden centraal uitgelicht. Ook het maakproces van de objecten komt tot leven met behulp van beeld en geluid. Verder presenteert DIVA andere collectiestukken, waarbij meer nadruk ligt op hedendaags juweel- en zilverontwerp. Daarnaast worden vitrines aangepast voor betere zichtbaarheid en de collectie tafelzilver wordt gepresenteerd op een manier waarbij hun gebruiksfunctie beter naar voren komt. Als kers op de taart komt er een nieuwe zaal in het museum die inzoomt op de verschillende grondstoffen diamant, goud en zilver. In deze zaal is er bovendien aandacht voor de wijze waarop de industrie omgaat met de ethische kwesties die hieraan verbonden zijn.

Vanaf eind maart 2022 sluit DIVA haar tentoonstellingszalen wegens geplande renovatiewerken. De eventzalen, bibliotheek, atelier en educatieve ruimte blijven in gebruik aan de Suikerrui. Een uitgebreid publieksprogramma met workshops, DIVA talks, artists-in-residence, open atelierdagen en een educatieprogramma staat op de planning voor 2022. Ook de aangrenzende binnentuin, het Leonie Glassplein, blijft toegankelijk tijdens de werken.

In afwachting van de heropening op 8 december 2022 opent DIVA een info-punt, museumshop en mini-expo met VR-experience op de Grote Markt in Antwerpen. Bezoekers kunnen op die manier virtueel door de vaste collectie van DIVA wandelen en krijgen al een voorsmaakje van wat er in de vernieuwde collectiepresentatie te zien zal zijn.

www.divaantwerp.be

 

MOMU

MoMu is genoodzaakt om eind januari 2022 opnieuw tijdelijk de deuren te sluiten. Dit om structurele aanpassingen aan de klimaatregeling in de depots en exporuimtes uit te voeren. Om iedereen zoveel mogelijk de kans te geven de expo en het museum te bezoeken, voorziet MoMu een reeks laatavondopeningen. Op donderdag 13 en 20 januari en zaterdag 15 en 22 januari 2022 sluiten de deuren pas om 22 uur. Je kan ook langer terecht in het MoMu Café. Het tentoonstellingsprogramma voor najaar 2022 zal aangekondigd worden in januari via momu.prezly.com

www.momu.be

foto: Ans Brys

Lopende expo's 2021-2022

DOC - 199 Kb

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, stad Antwerpen

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.