Skip to Content
Middenvijver krijgt twee hondenzwemvijvers

Middenvijver krijgt twee hondenzwemvijvers

Het groene gebied Middenvijver op Linkeroever krijgt twee hondenzwemvijvers. Dat project zit vervat in Ringpark West van De Grote Verbinding. De werken startten op 7 november, en duren tot in het voorjaar van 2023.

Momenteel komen heel wat hondenbaasjes met hun trouwe viervoeter naar de Middenvijver. Het is in die grote groene zone echter officieel niet toegelaten om de dieren los te laten, of te laten zwemmen in de vijver van het nabijgelegen natuurgebied Het Rot. Om dat natuurgebied beter te beschermen, legt de stad nu twee hondenzwemvijvers aan in de Middenvijver. Ze worden uitgegraven in twee nieuwe, ruime hondenloopzones van 10.500 en 7.000 vierkante meter groot, waar de dieren vrij zullen kunnen rondrennen en zwemmen. 

Een halfverhard pad zal de zones toegankelijk maken. Ook zullen ze deels afgescheiden worden van Het Rot, door de aanleg van een opgehoogde berm en een hekwerk aan de noord- en westzijde van de Middenvijver.

Schepen voor dierenwelzijn en groen Els van Doesburg: “Ik ben enorm blij dat de werken van de hondenzwemvijvers zijn aangevat. Vanaf volgend jaar zullen Antwerpenaren en hun viervoeters hier met volle teugen kunnen genieten van uitgestrekte loopzones en zwemvijvers voor honden. Onze stad krijgt er zo opnieuw een mooi stuk groenblauw bij waar Antwerpenaren kunnen ontspannen en genieten, samen met hun hond."
Simulatiebeeld hondenzwemvijvers © OMGEVING
Simulatiebeeld hondenzwemvijvers © OMGEVING

Verloop van de werken

De werken startten op 7 november en zullen in het voorjaar van 2023 afgerond zijn. 

Bij een preventief bodemonderzoek in de werkzone werd PFAS aangetroffen in de bovenste 15 centimeter van de grond. Sommige van de gemeten waardes liggen hoger dan de grensnorm voor vrij hergebruik van de grond. Met de nodige veiligheidsmaatregelen die genomen worden, kan deze grond nog steeds gebruikt worden. De bovenste laag van de bufferwal wordt aangelegd met PFAS-vrije grond, zodat de kern volledig wordt afgedekt.

Bereikbaarheid

De werken hebben geen impact op de omringende straten. In de Middenvijver zelf blijft steeds een zone toegankelijk, en tijdens de werken blijft de verbinding met Het Rot nog behouden. 

Door het tijdelijke nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen op deze plek kan de geplande toegangsweg vanuit de Halewijnlaan pas later worden gerealiseerd. Wandelaars uit de Halewijnlaan volgen voorlopig nog een tijdelijke omleiding rond het nooddorp tot bij de hondenloopzones. 

Meer informatie over het project is te vinden www.degroteverbinding.be, klik hier voor de rechtstreekse link.


In de mediagalerij staan de simulatiebeelden uit dit persbericht. Dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor gebruik door de pers.

Els van Doesburg Schepen bevoegd voor wonen, groen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg
Elias Kartout Woordvoerder schepen Els van Doesburg

Copyright headerbeeld: OMGEVING

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.