Melding in routeplanner stimuleert gebruik Park and Rides

Sinds kort krijgen gebruikers van de navigatie-app Flitsmeister een melding over de Park and Ride (P+R) opties wanneer ze een bestemming in de stad Antwerpen ingeven. Die adviseert hen om gebruik te maken van een P+R op hun route als dat sneller is of de reistijd niet significant verhoogt. Met dit testproject willen de stad en Lantis het gebruik van deze parkeerplekken rondom Antwerpen verder stimuleren.

In het kader van het Europese project SCALE-UP heeft Be-Mobile in samenwerking met stad Antwerpen en Lantis een extra functie ingebouwd in zijn routeplanner Flitsmeister. Wanneer iemand nu een reis naar Antwerpen plant met de routeplanner en er een goed P+R alternatief beschikbaar is, ontvangt die persoon vooraf een pop-up scherm met het voorstel om daar te parkeren.

Als ze dat voorstel accepteren, krijgen ze de route naar de gekozen P+R. Op het einde van de trip komt opnieuw een pop-up, die verwijst naar de routeplanner van Slim naar Antwerpen om de reis vanuit de Park and Ride verder te zetten, bijvoorbeeld met het openbaar vervoer of deelmobiliteit. Gebruikers die de P+R’s binnenrijden krijgen bovendien een korte bevraging over hun ervaringen, wat zal helpen om de P+R-ervaring verder te verbeteren.

Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: “Wie zich informeert voor hij naar Antwerpen komt, zal sneller en makkelijker op z’n bestemming zijn. Dat is ‘slim naar Antwerpen’.”

Voordelen

Op deze manier willen stad Antwerpen, Lantis en Be-Mobile het gebruik van de Park and Rides verder stimuleren. Voor de reizigers kan dit op drukke momenten richting Antwerpen een tijdswinst betekenen. Verder moeten ze geen zoektocht voeren naar een parkeerplaats, en betalen ze slechts 1 euro voor een volledige dag parkeren op de P+R.

De test met de nieuwe notificatie loopt in eerste instantie tot eind januari. De resultaten worden geëvalueerd.

Een overzicht van alle P+R’s in en rond Antwerpen is te vinden op de website van Slim naar Antwerpen.

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Story image
Dit project kadert in het EU-project SCALE-UP en kreeg een subsidie van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de EU.
Dit project kadert in het EU-project SCALE-UP en kreeg een subsidie van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de EU.
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.