Skip to Content
Maand van de Markt in Antwerpen

Maand van de Markt in Antwerpen

In april staat in Vlaanderen de wekelijkse openbare markt in de kijker, tijdens de Maand van de Markt. Ook stad Antwerpen doet mee en zet samen met de districten haar markten extra in het zonnetje. Wie deze maand een bezoek brengt aan een van de vele markten in de stad kan deelnemen aan een wedstrijd en maakt kans op een mooie prijs. ​

Antwerpen heeft een eeuwenlange en rijke traditie van markten. De stad telt 24 wekelijkse openbare markten, verspreid over de districten. Die markten zijn nog steeds bijzonder populair, zowel bij inwoners als bij bezoekers van de stad. Ze trekken steeds vaker ook een jonger publiek aan, die op die manier bewust de lokale markthandelaars steunen.

Maand van de Markt

Om de markten extra te promoten is er in april de Maand van de Markt. Wie iets koopt bij een markthandelaar kan deelnemen aan een wedstrijd en zo één van de honderd hippe caddy’s (boodschappentassen op wieltjes) gevuld met marktproducten winnen.

Vandaag bracht districtsschepen Samuel Markowitz, bevoegd voor markten, een bezoek aan de levendige en gezellige markt op het Sint-Jansplein. Hij deed er zijn aankopen en gaf zo het officiële startschot voor de wedstrijd.

Schepen voor markten Peter Wouters: “Markten zijn zo oud als de straat, en toch zijn ze hun aantrekkingskracht lang niet kwijt. Sterker nog, de bezoekers weten de markt weer naar waarde te schatten en vinden opnieuw de weg naar de wekelijkse markt om hun ‘kommisjes en klapke’ te doen. De markt is en blijft dan ook cruciaal voor het economische en sociale weefsel van de stad. 24 van de 87 wekelijkse markten in de provincie Antwerpen vinden plaats in de stad Antwerpen. Als ‘marktleider’ moeten we het goede voorbeeld geven. Met onze deelname aan de Maand van de Markt willen we de unieke troeven van het marktgebeuren extra in de verf zetten en de marktkramers voluit de kans geven om hun mooie stiel te promoten en hun waren aan te prijzen. En de bezoekers, die houden er misschien wel leuke prijzen aan over.”

Districtsschepen voor markten“Een lokale markt is onmisbaar in een buurt. Bewoners ontmoeten elkaar daar tijdens het boodschappen doen. In district Antwerpen kan je bijna dagelijkse een markt bezoeken en daar genieten van het diverse, multiculturele aanbod, maar vooral van de gezellige en gemoedelijke sfeer die Antwerpen typeert.”

 

Wedstrijd

Om deel te nemen aan de wedstrijd moeten de marktbezoekers de wedstrijdapp ‘Ik Koop Lokaal’ installeren op de smartphone. Met die app scannen ze bij elke aankoop de QR-code van de handelaar. Op die manier kunnen ze de hele maand deelnemen aan de wedstrijd.

Bezoekers zonder smartphone krijgen een invulkaart bij het marktkraam waar ze een aankoop doen. Deze invulkaarten kunnen enkel worden ingeleverd op de dag waarop uw markt ‘in de kijker’ staat en de inleverbox op het marktterrein wordt geplaatst.

Geïnteresseerden kunnen hier de planning raadplegen, waarop ze kunnen zien op welke data en waar die inleverboxen te vinden zijn.

Op zaterdag 30 april, bij de afsluiting van de Maand van de Markt, zal de trekking van de winnaars plaatsvinden op de Oudevaartplaats.

Peter Wouters Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
Jelle Bryssinck Woordvoerder schepen Peter Wouters

Copyright headerbeeld: Jan Crab

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.