Loodswezensite krijgt nu al tijdelijke vergroening

Voorsmaakje van definitieve heraanleg in 2024

Op maandag 17 oktober starten de werken voor een tijdelijke vergroening van een stuk van het zuidelijke deel van de Loodswezensite aan de Scheldekaaien. Tegen eind dit jaar zijn de werken klaar en heeft de stad er een aangename verpozingsplek aan het water bij. In het voorjaar van 2024 start de definitieve heraanleg van het openbaar domein van de volledige Loodswezensite, met op die locatie een groene ligweide.

Begin 2022 koos de stad een ontwerpteam voor de gebiedsontwikkeling van de Loodswezensite, het openbaar domein aan de noordelijke Scheldekaaien rondom en ten zuiden van het historische gebouw van het Loodswezen. Het gaat om een multidisciplinair team onder leiding van Bureau Bas Smets. Dat tekende de heraanleg van het openbaar domein en de integratie van een namenmonument ter herdenking van de Antwerpse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit. In dat ontwerp wordt de kade sterk vergroend, tot een park met verschillende tuinen met onder meer een ligweide.

De  toekomstige  ligweide met zicht op de Schelde - copyright Bureau Bas Smets
De toekomstige ligweide met zicht op de Schelde - copyright Bureau Bas Smets

In afwachting van de werken voor de definitieve heraanleg wordt de zone van die toekomstige ligweide, op de Orteliuskaai tussen de Koolvliet en de Sint-Pietersvliet, nu reeds vergroend. De stad onthardt er een zone van 4500 m². De kasseien worden er uitgebroken en vervangen door een bloemrijk gazon. Zo krijgt Antwerpen er al tegen begin 2023 een aangename verpozingsplek aan de Schelde bij. ​ ​

Schepen voor stadsontwikkeling Annick De Ridder: “Met de herontwikkeling van de Scheldekaaien – 7 kilometer lang - schrijven we een prachtig stadsontwikkelingsverhaal. Dat is een verhaal met vele hoofdstukken. Eén daarvan is het openbaar domein aan het historische gebouw van het Loodswezen. Dat gebied ondergaat een grondige transformatie. In afwachting van de grote werken die begin 2024 starten creëren we hier nu al een groene oase aan het water. Een even eenvoudig als aangenaam als tastbaar voorbeeld van de vergroening en verblauwing die we met elk stadsontwikkelingsproject nastreven.”

Meer informatie over het ontwerp van Bureau Bas Smets voor de heraanleg van de Loodswezensite staat op www.agvespa.be, klik hier voor de rechtstreekse link.


Annick De Ridder Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa
Joost Houtman Woordvoerder schepen Annick De Ridder
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.