Lokale corona-infolijn ondersteunt huisartsen en levert tijdelijk corona-ziekteattesten af

Sinds maandag 31 januari ondersteunt de lokale corona-infolijn van de stad Antwerpen tijdelijk de huisartsen bij het afleveren van corona-ziekteattesten. Inwoners van Antwerpen, Schoten, Stabroek, Wommelgem en Borsbeek die positief testen op het coronavirus met een PCR-test of sneltest in de apotheek, kunnen bellen naar de lokale corona-infolijn op het nummer 03 435 95 55 om een ziekteattest aan te vragen.

Door het hoge aantal besmettingen, krijgen huisartsen momenteel massaal aanvragen binnen voor het afleveren van ziekteattesten. Omdat er op dit ogenblik weinig tot geen ondersteuning is voor die overbevraagde huisartsen, schakelt de stad sinds maandag 31 januari de lokale corona-infolijn in als tijdelijke ondersteuning. Per dag kunnen de medewerkers van de infolijn een beperkt aantal aanvragen voor ziekteattesten verwerken. Op die manier blijft de huisarts beter bereikbaar voor oproepen van patiënten die medisch advies nodig hebben.

Schepen voor gezondheids- en seniorenzorg Els Van Doesburg: “Artsen werk uit handen nemen is de essentie geweest van de corona-strategie van de stad. Deze actie past perfect in deze filosofie.”

Inwoners van Antwerpen, Schoten, Stabroek, Wommelgem en Borsbeek kunnen hun corona-ziekteattest aanvragen door te bellen naar de lokale corona-infolijn op het nummer 03 435 95 55, bereikbaar van maandag tot en met zaterdag.

Stedelijke medewerkers kijken, onder toezicht van de huisartsenkring, het testresultaat na en bezorgen het ziekteattest via e-mail binnen de 24 uur. Enkel als het attest is aangevraagd op zaterdag wordt het afgeleverd na 48 uur, op maandag. Het ziekteattest is maximaal 7 dagen geldig. Per dag kunnen de medewerkers een beperkt aantal aanvragen verwerken. Indien die limiet van het aantal aanvragen is bereikt, kan men wel nog steeds het ziekteattest via de huisarts aanvragen.

Werkgevers kunnen een corona-ziekteattest vragen aan hun werknemers. Dit attest kan worden aangevraagd en afgeleverd bij een positief testresultaat na een officieel bevestigde PCR-test of sneltest bij de apotheek. Een positieve zelftest is dus niet voldoende om een attest te krijgen. Wie voor het onderwijs, de politie, het leger of de haven werkt, kan enkel bij de huisarts terecht.

Ook voor vragen over corona, testen en vaccineren of voor hulp bij het inboeken van een afspraak voor vaccinatie in Antwerpen, kunnen burgers bellen naar de lokale corona-infolijn.

Els van Doesburg Schepen bevoegd voor wonen, groen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg
Story image

 

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.