Lichtontwerp Het Steen definitief goedgekeurd

Lichtontwerp Het Steen definitief goedgekeurd

  • Donderdag 9 juni 2022

De stad keurde het definitieve ontwerp voor de uitlichting van Het Steen goed. De gerenoveerde burcht zal na zonsondergang één belicht geheel vormen, waarbij elk onderdeel een eigen passende sfeer krijgt. Bovendien krijgen ook een aantal omliggende, nu nog verscholen, delen van de historische burchtwal een uitlichting. De nieuwe verlichting zal vanaf het voorjaar van 2023 branden.

Begin 2021 stelde stad Antwerpen het ontwerpbureau Spectrum aan om een lichtontwerp te maken voor Het Steen. Het goedgekeurde ontwerp zet de stadsburcht letterlijk in de schijnwerpers. Het bouwt verder op het stedelijk Lichtplan en het eerder goedgekeurde voorontwerp. Dat werd verfijnd aan de hand van verschillende proefopstellingen, in nauwe afstemming tussen alle betrokken partijen. ​

Verschillende soorten licht

Voor de burchtwal aan het Steenplein maakt de stad gebruik van de innovatieve ledtechnologie ‘tunable white’. Die kan verschillende tinten wit licht voortbrengen, waarmee de zandsteen optimaal tot zijn recht komt en de kleurverschillen in de steen benadrukt worden.

In het verlengde van de poort krijgt de 19de-eeuwse binnenplaats een warme accentverlichting om de architectonische details te versterken en het pittoreske karakter van dit ‘straatje’ te benadrukken.

Voor de nieuwbouw is gekozen voor een egale belichting, die voor eenheid zorgt met de burchtwal aan het Steenplein. Een spel van schaduwen geeft de nieuwe toren verder vorm.

Steen ‘breidt uit’ na zonsondergang

Delen van de burchtwal liggen vandaag verscholen onder de Scheldekaaien en in de straten nabij Het Steen. Het lichtontwerp zal die na zonsondergang op een gepaste wijze zichtbaar maken, door ze te verlichten op een manier die aansluit bij de uitlichting van de burcht.

Timing

Nu het definitieve ontwerp is goedgekeurd kan Fluvius, beheerder van de openbare verlichting van de stad, deze zomer beginnen met de voorbereiding van de werken. In het voorjaar van 2023 zal de nieuwe verlichting van Het Steen dan officieel aangestoken kunnen worden.

Lichtplan stad Antwerpen

Schepen voor openbaar domein Erica Caluwaerts: "Meer en meer van onze indrukwekkende gebouwen worden uitgelicht door spectaculaire architecturale verlichting. Ik kijk er al enorm naar uit om in het najaar een wandeling te organiseren langs al onze mooie uitgelichte gebouwen. We zetten hiermee de eyecatchers van onze stad letterlijk in de schijnwerpers."

Stad Antwerpen keurde in 2012 haar algemene Lichtplan goed met een visie op coherente en duurzame verlichting voor de verschillende delen van de stad. Het lichtplan is gebaseerd op drie lagen: de basisverlichting in de verschillende zones van de stad, de verlichting van de structurele assen en de sfeerverlichting. Tot die derde laag behoren gebouwen, monumenten en speciale zichten die de sfeer in de woonomgeving versterken. Het Steen valt hieronder. Meer informatie over het Lichtplan staat op www.antwerpenmorgen.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.


In de mediagalerij vindt u de simulatiebeelden. Dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers en mits vermelding van copyright.

Erica Caluwaerts Schepen bevoegd voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.