Lancering nieuwe combiwandeling Sint-Pauluskerk en De Ruien

Lancering nieuwe combiwandeling Sint-Pauluskerk en De Ruien

Bezoekers ontdekken archeologische site en nieuwe rui met gids

Op donderdag 4 mei lanceren Werkmmaat vzw en de Sint-Pauluskerk een nieuwe gegidste combiwandeling. Vanaf zondag 7 mei kunnen bezoekers terecht aan het binnenplein van de kerk om vervolgens af te dalen naar de archeologische site van het Predikherenklooster uit de 13de eeuw. Aansluitend gaat het naar de Keistraat waar deelnemers een stuk rui ontdekken dat nog nooit eerder is opengesteld voor het publiek. Door samen te werken met de Sint-Pauluskerk wil Werkmmaat vzw bezoekers terug in de tijd nemen en de link tussen De Ruien en andere archeologische sites meegeven, zoals ze al eerder deden met de combiwandeling Sint-Carolus Borromeuskerk.

Nieuwe combiwandeling

De wandeling start op het binnenplein van de monumentale Sint-Pauluskerk, waarna deelnemers eerst de crypte bezoeken. Vervolgens gaat het ondergronds en terug in de tijd, naar de archeologische site van het Predikherenklooster uit de 13de eeuw. Aansluitend gaat het richting Keistraat waar bezoekers De Ruien ingaan en een deel bezoeken dat nog niet eerder werd opengesteld. Deze prachtig verlichte rui voert de wandelaar tot aan het einde van de Koolvliet waar ze een kijkje kunnen nemen richting Burchtgracht, de oudste en meest authentieke rui van Antwerpen.

Door samen te werken met de Sint-Pauluskerk wil Werkmmaat vzw bezoekers terug in de tijd nemen en de link tussen De Ruien en andere archeologische sites meegeven. Dit concept paste ze eerder ook al toe met een combiwandeling in samenwerking met de Sint-Carolus Borromeuskerk.

Het volledige aanbod is terug te vinden op www.deruien.be. De wandeling is er voor deelnemers vanaf 10 jaar.

Persuitnodiging

De pers is van harte welkom voor de officiële voorstelling van deze wandeling en van de nieuwe rui in aanwezigheid van schepen voor toerisme Koen Kennis en voorzitter kerkraad Sint-Paulus Paul Bistiaux op donderdag 4 mei om 10.30 uur. Plaats van afspraak is het Stadsmagazijn (Keistraat 5, 2000 Antwerpen).

​Aanwezigen kunnen na de toelichting een bezoek brengen aan de archeologische site van de Sint-Pauluskerk en aan De Ruien onder leiding van een gids.

Gelieve uw aanwezigheid door te geven via [email protected]. Het is daarbij belangrijk om de schoenmaat door te geven van alle deelnemers. De organisatie voorziet immers laarzen, die noodzakelijk zijn bij het betreden van de ruien.

De Ruien

Al vanaf de middeleeuwen beschikt de stad over een uitgekiend systeem van ruien, vlieten en vesten, waarin regenwater en huishoudelijk water afgevloeid kon worden terwijl het ook gebruikt werd als aanvoerkanaal voor kleine bootjes. Het net werd door de eeuwen steeds meer uitgebouwd en verfijnd tot het uiteindelijk 8 kilometer lang was. Sinds 2005 kunnen bezoekers dit voorheen ontoegankelijke historische erfgoed ontdekken, en talloze bezoekers namen sindsdien een kijkje in de onderbuik van de Antwerpse binnenstad.

Schepen voor toerisme Koen Kennis: "Ook de ruien vertellen een stuk van de geschiedenis van Antwerpen. De verhalen druipen er letterlijk van de muren. Een echte aanrader voor alle Sinjoren en ook voor bezoekers aan onze stad."

Bestaand aanbod werkmmaat vzw

Werkmmaat is door stad Antwerpen aangesteld voor het beheer en de uitbating van de Antwerpse Ruien. Door de organisatie van wandelingen wil ze deze historische site onder de Antwerpse binnenstad bekendmaken bij een breed publiek.

Deze nieuwe wandeling is aanvullend op het succesvol aanbod dat ze nu al aanbieden aan bezoekers, zoals de klassieke ruienwandeling en combiwandeling Carolus Borromeuskerk.


In de mediagalerij vindt u beeldmateriaal van de locaties op deze nieuwe combiwandeling. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Sabine Philips Projectverantwoordelijke Werkmmaat vzw
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.