Kruger- en Zuidwegbrug geopend

De Kruger- en Zuidwegbrug werden officieel geopend als fiets- en wandelbruggen. Fietsers en voetgangers krijgen hiermee een nieuwe vlotte, veilige en comfortabele verbinding tussen het district Hoboken en het centrum van Antwerpen.

De eerste nieuwe fietsers- en voetgangersbrug, de Krugerbrug, gaat over de spoorlijn Antwerpen - Puurs en verbindt Hoboken-centrum met het natuurgebied Hobokense Polder, het industrieterrein Blue Gate Antwerp en verderop het stadscentrum. De Krugerbrug heeft een overspanning van meer dan 57 meter, een fietspad van twee meter breed in elke richting en een voetpad van twee meter breed, conform de vandaag gehanteerde normen voor fiets- en wandelverbindingen.

De tweede, kleinere brug is de Zuidwegbrug. Die takt ten zuiden van het spoor dwars aan op de Krugerbrug, en maakt over de Zuidweg de verbinding met het Jef van Lindenfietspad (F13) richting Hemiksem. Ze heeft een overspanning van 20 meter, en ook hier werd een fietspad van twee meter breedte in elke richting aangelegd.

Beide bruggen hebben zachte toegangshellingen voor een hedendaags fietscomfort. Vanaf nu kunnen fietsers dus vanop de Lageweg of de fietsostrade vlot en comfortabel doorrijden richting Schelde en Antwerpen-centrum.

Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: "Voortaan is het mogelijk om vanuit het centrum van Hoboken zonder ook maar 1 verkeerslicht tegen te komen tot aan het centrum van de stad te fietsen en wandelen. Hoboken en ’t stad krijgen er met andere woorden een nieuwe volwaardige verbinding bij."

Ontwerp en specificaties

De Krugerbrug gaat over de spoorweg en de Schroeilaan en weegt 155 ton. De Zuidwegbrug weegt 30 ton. Beide bruggen zijn gebouwd in cortenstaal, dat vooral bekend is omwille van de roestbruine kleur.

Het ontwerp werd gemaakt door studiebureau Ney, de omliggende wegenis werd ontworpen door ontwerpbureau Omgeving. Onderaan de brug plaatste het district Hoboken recent calisthenicstoestellen voor wie wil fitnessen in de openlucht. De directe omgeving van de brug werd ook sterk vergroend.

De afbraak van de oude Krugerbrug en de bouw van de twee nieuwe bruggen nam in totaal 340 werkdagen in beslag. Voor de bouw van deze nieuwe fietsers- en voetgangersbruggen trok stad Antwerpen 4,8 miljoen euro uit, waarvan bijna 1,25 ​ miljoen euro steun van EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Historiek

In 2009 werd de Herenpolderbrug in gebruik genomen als een nieuwe verbinding maken tussen de Emiel Vloorsstraat en de Schroeilaan, met als doel Hoboken-centrum en de Lageweg te ontlasten. In 2016 besliste de stad om geen gemotoriseerd verkeer meer toe te laten op de nog behouden, verouderde Krugerbrug, omwille van veiligheidsredenen. Daarna werd de brug enkel als fiets- en voetgangersbrug gebruikt. Ze was echter in slechte staat en de hellingen en profileringen voldeden niet aan de gewenste fietsnormen. Daarom werd besloten om ze af te breken en te vervangen door een nieuwe.


Er staan enkele foto's van de heraanleg op de mediagalerij. Dit beeldmateriaal is enkel bedoeld voor gebruik door pers.

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.