Klimaatfonds steunt projecten voor hernieuwbare energie en fossielvrije verwarming in appartementsgebouwen

Omdat 70% van de gezinnen in Antwerpen in een appartement woont, zijn appartementsgebouwen een belangrijke schakel in de energietransitie. Daarom lanceert de stad nu een thematische oproep voor projecten in appartementen die gebouwd werden voor 2014. Het gaat om projecten die inzetten op hernieuwbare energie in een combinatie met warmtepompen en eventueel andere duurzame technieken. De stad trekt hiervoor 300.000 euro uit.

Deze nieuwe oproep van het stedelijke Klimaatfonds is een investeringsoproep die zich richt op (mede-)eigenaren, verenigingen van mede-eigenaren en syndici van Antwerpse appartementsgebouwen die gebouwd werden voor 2014. Zij kunnen samen met een of meerdere technische partners, zoals een studiebureau, een project indienen. Het gaat om projecten met de focus op een collectieve productie en een collectief gebruik van duurzame energie in het gebouw. In de eerste plaats om de combinatie van een warmtepomp met andere duurzame technieken. Ingediende projecten moeten steeds kaderen binnen een totaalaanpak van het gebouw.

Twee subsidies bij gunstige haalbaarheidsstudie

Projecten doorlopen twee fases: de studie- en de realisatiefase. Tijdens de studiefase voeren de partners binnen het jaar een haalbaarheidsstudie uit voor de specifieke (combinatie) van technieken die ze wensen te realiseren. Een project kan hiervoor maximaal 6000 euro subsidie ontvangen.

Projecten die een gunstige haalbaarheidsstudie én een investeringsengagement van de (buitengewone) algemene vergadering van de meergezinswoning voorleggen, stromen automatisch door naar de realisatiefase. Hiervoor kan een project maximaal 24.000 euro ontvangen. Het project moet gerealiseerd zijn binnen de 3 jaar.

Projecten indienen kan tot en met 30 september 2022. Alle informatie over de oproep is te vinden op www.antwerpenvoorklimaat.be, klik hier voor de rechtstreekse link.

Ondersteuning door de stad

Bovenop de subsidie krijgen goedgekeurde projecten vanuit de stad een peter/meter toegewezen die het project mee opvolgt. Bovendien kunnen (mede-)eigenaren, VME’s en syndici de juiste ondersteunende of technische partners vinden via het door de stad ondersteunde platform Samen Klimaat Actief.

Energietop

De nieuwe projectoproep werd vandaag gelanceerd op een energietop voor syndici en VME’s in het Antwerpse Bosuilstadion, georganiseerd door appartement.tv in samenwerking met stad Antwerpen.

Schepen voor leefmilieu Tom Meeuws: “Met deze oproep willen we aantonen dat slimme combinaties van zonnepanelen, warmtepompen of oplaadsystemen in appartementsgebouwen tot rendabele en technisch haalbare projecten leiden. We willen weten welke technieken in verschillende types van appartementsgebouwen het beste werken, zodat nadien deze voorbeeldprojecten massaal kunnen gekopieerd worden in vergelijkbare gebouwen in de rest van de stad. Zo realiseert de stad haar klimaatdoelen, benutten we meer dakoppervlak voor zonne-energie en verlossen we appartementsbewoners van hun verouderde en energieverslindende stookketels. Stad en bewoners geraken zo van het gas af”.
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.