Klimaatfonds ondersteunt 9 projecten

Klimaatfonds ondersteunt 9 projecten

Hernieuwbare energie en fossielvrije verwarming in appartementsgebouwen

Het Antwerpse Klimaatfonds lanceerde in juni een oproep voor projecten in appartementsgebouwen die inzetten op hernieuwbare energie in combinatie met warmtepompen en andere duurzame technieken. Negen van die projecten werden geselecteerd. Daarvoor kan de stad nu toelages toekennen, voor een totaalbedrag van 270.000 euro indien ze alle negen worden uitgevoerd.

70% van de Antwerpse gezinnen woont in een appartement. Appartementsgebouwen zijn dus een belangrijke schakel in de energietransitie. Daarom lanceerde de stad via haar Klimaatfonds een oproep naar syndici, (mede-)eigenaren en verenigingen van mede-eigenaren (VME) van appartementsgebouwen. Zij konden hun projectvoorstel voor een collectieve productie en consumptie van duurzame energie indienen. Negen projecten worden nu goedgekeurd: 6 in het district Antwerpen, 2 in Borgerhout en 1 in Berchem.

Schepen voor leefmilieu Tom Meeuws: “Met deze oproep willen we aantonen dat slimme combinaties van zonnepanelen, warmtepompen of oplaadsystemen in appartementsgebouwen tot rendabele en technisch haalbare projecten leiden. We willen weten welke technieken in verschillende types van appartementsgebouwen het beste werken, zodat nadien deze voorbeeldprojecten massaal kunnen gekopieerd worden in vergelijkbare gebouwen in de rest van de stad. Zo realiseert de stad haar klimaatdoelen, benutten we meer dakoppervlak voor zonne-energie en verlossen we appartementsbewoners van hun verouderde en energieverslindende stookketels. Stad en bewoners raken zo van het gas af.”

In een eerste stap gaan de projecten een haalbaarheidsstudie opmaken voor de specifieke technieken die ze wensen te realiseren. Bij een gunstige studie en een investeringsengagement van hun algemene vergadering krijgen ze een bijkomende subsidie om de werken te realiseren.

Elk project dat volledig uitgevoerd wordt, ontvangt zo een ondersteuning van 6000 euro om de studie te laten uitvoeren, en 24.000 euro voor de realisatie.

Tevreden met de steun

De geselecteerde projecten zijn blij met de ondersteuning:

Horia B., mede-eigenaar van een groot appartementsgebouw in de Bleekhofstraat: "Onze VME krijgt al begeleiding van een stedelijke renovatiecoach voor de uitvoering van een masterplanstudie op ons appartementsgebouw. Er zijn al een aantal stappen genomen om ons gebouw toekomstbestendig te maken, maar er ligt nog werk op de plank. Het besef en de wil zijn er, maar in een groot appartementsgebouw als het onze, is zo’n project behoorlijk complex. We willen naast fotovoltaïsche panelen onder andere ook investeren in een warmtepomp, laadpalen, isolatie van de buitenschil, een zonneboiler… . De afstemming van de werken en investeringen stelt ons voor een uitdaging en studiewerk is duur. De toelage voor de haalbaarheidsstudie van het Klimaatfonds willen we dan ook integreren in onze masterplanstudie, zodat we alle technieken op termijn beter op elkaar kunnen afstellen."
Tony V. van vastgoedbeheerder Trigon, waarvan een groot appartementsgebouw in de Charles De Costerlaan en één in de Jan Van Rijswijcklaan geselecteerd werden: “De toelage uit het Klimaatfonds is uitermate positief nieuws voor onze VME’s. Het zal een boost en de nodige ondersteuning geven om doorgedreven energiezuinige beslissingen te nemen. We willen als syndicus mee aan de kar trekken om de gebouwen in ons beheer toekomstbestendig te maken.”
Eveline C., mede-eigenaar van een klein appartementsgebouw in de Generaal Eisenhowerlei: “Ons gebouw van 4 appartementen dateert uit de late jaren ‘20, met houten vloeren en een gedeelde gasketel met klassieke radiatoren. We willen met ons project aantonen dat ook voor deze gebouwen de combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen mogelijk is, en hopen dat vele eigenaars van gelijkaardige panden ons voorbeeld volgen. Het bijzondere aan deze subsidie is dat een energie-adviseur de technische kant in detail kan uitwerken. Het wordt ongetwijfeld een leerzaam traject. Dit project is voor ons een manier om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Zo willen we ons steentje bijdragen in de strijd tegen klimaatverandering. We zijn dan ook enorm blij dat ons project geselecteerd werd! 

U vindt foto's van de vermelde appartementsgebouwen in de mediagalerij. Dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor gebruik door de pers.

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.