Kleurpotloden in huidskleuren helpen scholen om diversiteitsthema’s bespreekbaar te maken 

In aanloop naar de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie op 21 maart verdeelt stad Antwerpen 20.000 kleurpotlodensets met 6 verschillende huidskleuren onder leerlingen van het eerste en tweede leerjaar. Deze actie, en het extra infomateriaal dat ze krijgen, ondersteunen leerkrachten om thema’s zoals diversiteit, racisme en discriminatie op een laagdrempelige manier te bespreken in de klas.  

Voor leerkrachten is het soms een uitdaging om in de klas te praten over thema’s zoals diversiteit, racisme en discriminatie. Stad Antwerpen wil hen goed omkaderen en ondersteunen, en deelt daarom 20.000 kleurpotlodensets in 6 huidskleuren uit aan Antwerpse leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar verdeeld over 200 scholen. 

Kinderen kunnen met de potloden en bijhorende tekenkaders een zelf- of klasportret tekenen. Zo leren ze dat iedereen een eigen unieke huidskleur heeft, en worden ze zich meer bewust van de diversiteit in hun klas en daarbuiten. De leukste portretten worden na afloop gepresenteerd op de website www.allemaalantwerpenaar.be.

Die portretten zijn voor de leerkrachten dan weer een goed startpunt voor een klasgesprek over diversiteit. Bovendien krijgen ze tips en infomateriaal om die dialoog op een speelse en laagdrempelige manier aan te gaan.  

Schepen voor gelijke kansen Karim Bachar: “Bij huidskleur denken veel kinderen spontaan aan het roze potlood, vaak omdat dit de enige optie is in de pennenzak. Vandaar dat we deze huidskleurpotloden uitdelen, zodat ieder kind volledig zichzelf kan zijn, ook op papier. Het is een mooi moment om het in de klas over diversiteit te hebben.” 

Diversiteit in de brede zin

Diversiteit is een breed begrip: het gaat behalve over huidskleur en etnisch-culturele diversiteit ook over gender, LGBTQIA+, gezinssamenstelling, personen met een beperking ...  Die diversiteit in onze samenleving omarmen, gebeurt ook op school. Leerlingen moeten zich daar welkom en thuis voelen, bijvoorbeeld door zich te herkennen in lesmateriaal. 

Schepen voor onderwijs Jinnih Beels: "Deze kleurpotloden zijn meer dan tekenmateriaal. Het zijn tools waarmee we jonge Antwerpenaren leren dat diversiteit onze realiteit en sterkte is."

Allemaal Antwerpenaar

Discriminatie en racisme zijn nog steeds een dagelijkse realiteit. De stad wil samen met haar inwoners het verschil maken en bouwen aan een stad waar iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht gender, leeftijd, religie, seksuele voorkeur, etnisch-culturele achtergrond of beperking. Het doel is dat elke inwoner zich 100% Antwerpenaar voelt.  

Voor persoonlijke verhalen van Antwerpenaren, informatie over verschillende thema's en inspiratie om mee te werken aan zo’n stad kan iedereen terecht op www.allemaalantwerpenaar.be.  

Karim Bachar Schepen bevoegd voor gelijke kansen, integratie en inburgering en samenlevingsopbouw
Jinnih Beels Schepen bevoegd voor onderwijs en jeugd
Jeroen Visser Woordvoerder schepen Karim Bachar
Sarah Singh Woordvoerder schepen Jinnih Beels

 

 

 

 

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.