Kick-off voor Antwerpse presidia en studentenvertegenwoordigers

Kick-off voor Antwerpse presidia en studentenvertegenwoordigers

Woensdag 8 mei 2024

Vandaag verwelkomden stad Antwerpen, STAN en het Antwerps Studentenoverleg (ASO) alle studentenvertegenwoordigers en presidia voor de 13de keer op dit congres. Ze werden een hele middag ondergedompeld in een bad vol inspiratie en uitwisseling en een persoonlijk programma van twee powersessies. Zo kunnen deze studenten het volgende academiejaar voorbereid en geïnformeerd hun mandaat in de studentengemeenschap opnemen. Dit jaar lag de focus op mentaal welzijn en positieve beeldvorming van studentenverenigingen.

Stad Antwerpen is met zijn 55.000 studenten de tweede grootste studentenstad van Vlaanderen. Dat maakt de stad bruisend op de campus én daarbuiten. Studenten die zich organiseren in clubs of een mandaat opnemen als studentenvertegenwoordiger zijn met hun rijke traditie aan welkomstrituelen zeer zichtbare bewoners in onze stad. Om hen te inspireren en te ondersteunen, organiseerden stad Antwerpen, STAN en het Antwerps Studentenoverleg deze Kick-off voor Antwerpse presidia en studentenvertegenwoordigers. Zo bouwen ze samen aan een bruisende en leefbare studentenstad.

Positieve beeldvorming en mentaal welzijn

Bij deze 13de editie lag de focus op positieve beeldvorming van studentenverenigingen, wiens imago door een moeilijke periode is gegaan. Het Antwerpse Studentenoverleg lanceerde daarom in samenwerking met STAN een campagne om het Antwerpse studentenleven in een positief daglicht te stellen. De campagne zet met de hashtag #voorelkezattestudenttiengeëngageerde de maatschappelijke initiatieven van studentenclubs in de verf. ​ ​

Verder bevatte dit congres inspirerende workshops die onderwerpen behandelden als mentaal welzijn, omgaan met alcohol en hoe reageren op seksueel grensoverschrijdend gedrag. Alle aanwezigen konden een persoonlijk programma samenstellen van twee powersessies. Studenten konden ook een sociale mediatraining of EHBO-workshop volgen en de lokale politie en buurtregisseur stonden klaar om met hen in gesprek te gaan. De verkozen studentenvertegenwoordigers kregen op dit event de nodige bagage mee, zodat ze het volgende academiejaar voorbereid en geïnformeerd kunnen starten. Er werd afgesloten met een netwerkmoment.

Schepen voor onderwijs Jinnih Beels: ⁩"Als stad met een bruisende studentengemeenschap willen we onze studentenverenigingen en vertegenwoordigers inspireren en ondersteunen. Door deze 13de Kick-off te organiseren, biedt stad Antwerpen samen met STAN en het Antwerps Studentenoverleg een platform voor uitwisseling, inspiratie en voorbereiding op het nieuwe academiejaar. Dit jaar lag de focus op positieve beeldvorming van studentenverenigingen en mentaal welzijn. Met inspirerende workshops en een campagne om het Antwerpse studentenleven in een positief daglicht te stellen, bouwen we samen aan een sterkere, inclusievere studentenstad."

Meer info en het volledige programma van de Kick-off 2024 is te vinden op www.stuvent.be.

Jinnih Beels Schepen bevoegd voor onderwijs en jeugd
Sarah Singh Woordvoerder schepen Jinnih Beels

Copyright headerbeeld: © STAN – WOODMONKEY

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.