Kasteel Steytelinck in Wilrijk krijgt brasserie en feestzaal

Kasteel Steytelinck in Wilrijk krijgt brasserie en feestzaal

Woensdag 5 juni 2024

AG Vespa heeft een nieuwe uitbater gevonden voor kasteel Steytelinck in Wilrijk. Het gebouw zal worden gerenoveerd tot een brasserie met bijhorende feestzaal, die als alles volgens plan verloopt volgend voorjaar opent. Al deze zomer zullen de bezoekers van het park kunnen genieten van een zomerbar. 

Kasteel Steytelinck ligt in het gelijknamige park in het district Wilrijk. Het prachtige gebouw stond na de beëindiging van de vorige uitbating leeg, en daar wilden AG Vespa, de stad en het district graag verandering in brengen. Daarom lanceerde AG Vespa eind vorig jaar een oproep naar een geschikte uitbater die het kasteel de komende 50 jaar in erfpacht zou nemen. Gedurende die periode zou de erfpachter het kasteel moeten renoveren en een nieuwe invulling geven. 

De jury selecteerde JMB bv uit de verschillende voorstellen. Met heel wat horeca-ervaring op de teller heeft het team de ambitie om het gebouw te renoveren tot een kwaliteitsvolle brasserie met feestzaal. Het eerste verdiep bij de linker kasteelvleugel zal dienen als conciërgewoning. De andere kasteelvleugel zal ter beschikking blijven voor de heemkundige kring Wilrica. Op die manier wordt het gebouw opnieuw in oude glorie hersteld. De werken zouden starten in de herfst. Bedoeling is om de brasserie volgend voorjaar te openen.

Gelukkig hoeven parkbezoekers en omwonenden niet te wachten tot de renovatiewerken zijn afgerond om opnieuw te kunnen genieten van het kasteel. Al deze zomer zal er een tijdelijke zomerbar worden georganiseerd met sanitaire voorzieningen. Bij succes wordt de formule verlengd tot eind september.

Schepen voor patrimonium en voorzitter van AG Vespa Annick De Ridder: “Een eeuw geleden werd de tuin van Kasteel Steytelinck als park opengesteld voor het publiek. In hartje Wilrijk is het sindsdien heerlijk wandelen en vertoeven in dit park. Vandaag hebben we een private partner gevonden die het kasteel zelf nieuw leven kan inblazen, met een project dat een echte meerwaarde voor buurt en park vormt. Hier komt niet alleen horeca, maar ook een feestzaal. Erfgoed een lang leven geven is het een nieuw leven geven. Dat nieuwe leven zal bovendien al deze zomer met een heuse zomerbar opstarten.”  
"Het kasteel Steytelinck is erfgoed en een echt Wilrijks landmark dat aan een nieuw hoofdstuk kan beginnen. Ik ben zeer verheugd dat dit gerenoveerd zal worden, en dat er deze zomer opnieuw leven in de brouwerij komt met een zomerbar. Zo kunnen (groot)ouders opnieuw genieten van een hapje of drankje terwijl de kinderen volop kunnen blijven ravotten in de speeltuin. Ik ben ook blij dat er een doorbraak is voor de vestiging van onze kring voor heemkunde, Wilrica”, verduidelijkt districtsburgemeester Kristof Bossuyt. 

In de mediagalerij staat een reeks foto's van het kasteel. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Annick De Ridder Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa
Kristof Bossuyt Districtsburgemeester district Wilrijk
Joost Houtman Woordvoerder schepen Annick De Ridder
Stadsontwikkeling Cultuur & Vrije Tijd
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.