Juni is diamantmaand in Het Steen

De hele maand juni mini-expo, demonstraties en workshops over diamant in Het Steen

Donderdag 30 mei 2024

Stad Antwerpen, DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver en het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) zetten tijdens de maand juni de Antwerpse diamantsector in de kijker in Het Steen. Samen organiseren ze een mini-expo, gewijd aan de rijke diamantgeschiedenis van de stad, aangevuld met demonstraties en workshops. Iedereen is welkom, om een juweel te laten schatten door een professional, een workshop diamantslijpen te volgen of om de wondere wereld van diamant beter te leren kennen.

Mini-expo diamant

In de lounge van Het Steen, op de 2de verdieping, komen bezoekers te weten waarom Antwerpen de diamanthoofstad is van de wereld, en welke ruwe grondstoffen nodig zijn om tot een perfect gepolijste edelsteen te komen. De expo was vorig jaar al te zien in Het Steen, maar toen slechts voor een weekend. Dit jaar is de mini-expo de hele maand juni gratis te bezoeken.

De keuze voor Het Steen als locatie is niet toevallig. Deze plek was sinds de 14e eeuw de invoerzone voor zo'n 40% van alle luxegoederen wereldwijd. Het Steen is het laatste overblijfsel van de burcht waar schepen, gevuld met luxegoederen zoals zijde, brokaat en edelstenen, gelost en geladen werden.

"Wegens succes herhaald én verlengd: een maand lang kan iedereen een briljant bezoekje brengen aan Het Steen en aldaar het unieke universum van de immer tot de verbeelding sprekende diamant betreden en ontdekken, in al zijn fonkelende en fascinerende facetten”, zegt schepen voor diamant Peter Wouters. “Met een stevige upgrade van het programma en de presentatie dompelen alle partners de bezoekers meer dan ooit onder in een eeuwenoude traditie en zetten ze de reputatie van Antwerpen als wereldcentrum voor diamant en thuishaven voor schitterend vakmanschap en creatief talent op boeiende en interactieve wijze in de verf. Als extraatje kunnen de deelnemers aan de workshops eigenhandig ondervinden of diamant geslepen koek is voor hen. Want kijken mag, en aanraken ook!”

Demonstraties en workshops

Naast de expo zijn er ook verschillende demonstraties en workshops in de weekends, ook volledig gratis. Zo kunnen bezoekers een diamantworkshop volgen op 15 en 16 juni, waarbij experten uitleg geven over de geschiedenis en werking van de Antwerpse diamantsector, het identificeren en taxeren van diamanten en basistechnieken hoe diamanten in juwelen gebruikt kunnen worden.

Op 22 en 23 juni kan men dan weer zien hoe een vakman uit de sector live echte stenen slijpt aan een diamantslijptafel. En op 29 en 30 juni kan elke bezoeker in Het Steen, zonder afspraak, een juweel laten schatten.

Schepen voor toerisme Koen Kennis: "Steentjes in Het Steen, een mooie combinatie. Trouwens, wie meer wil leren over hoe Antwerpen uitgroeide tot de wereldhoofdstad van de diamant kan terecht in ‘The Antwerp Story’, de permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de stad in Het Steen."

Diamantwandeling

Bezoekers kunnen vanuit Het Steen ook een digitale diamantwandeling doen via de podcast 'Diamant- en Juwelentour'. Acteur Herbert Flack en radiopresentatrice Layla El-Dekmak vertellen in deze audiowandeling verborgen verhalen over de rijke geschiedenis van de diamanthandel en -nijverheid in Antwerpen. Luisteraars worden ook meegenomen achter de schermen van de huidige Diamantwijk en maken kennis met de wereld van het slijpen, onderhandelen en verhandelen van diamanten. De podcast is beschikbaar in het Nederlands en Engels.

Antwerpen diamanthoofdstad

Antwerpen is het grootste, oudste en meest transparante diamanthandelscentrum ter wereld. Daarnaast is de stad ook het belangrijkste juwelencentrum uit de regio.

De link tussen de stad en diamant gaat terug tot de 16e 'Gouden Eeuw', toen via de haven ook diamanten, zilver en goud binnenkwamen. Met de opening van het nieuwe Centraal Station in 1905 verplaatste de diamanthandel van de Grote Markt naar de buurt rond het station, de Diamantwijk. Door de nabijheid van treinen, toen het snelste vervoermiddel, kende de diamanthandel een grote boost. 

​Vandaag telt de stad veel juwelierszaken, diamantslijpers en beurzen. Met het ‘Antwerp’s Most Brilliant’-label weet de klant welke juwelierszaken kwaliteitsvolle en eerlijke juwelen verkopen.

Praktisch

  • Locatie: de lounge van Het Steen, op de 2de verdieping
  • Mini-expo diamant: 1 juni tot en met 30 juni, van 10.00 tot 18.00 uur
  • Diamantworkshop door Sparklr Atelier (Antwerp World Diamond Centre): 15 en 16 juni, van 13.00 uur tot 17.00 uur
  • Slijpdemonstratie door meesterslijper Sylvester de Witte van HB Antwerp: 22 en 23 juni, van 13.00 uur tot 17.00 uur
  • Juwelenschatting door Elkan Wijnberg van Adin (Antwerp's Most Brilliant): 29 en 30 juni, van 13.00 uur tot 17.00 uur

Alle demonstraties en workshops zijn gratis en doorlopend te bezoeken. Bezoekers hoeven zich niet in te schrijven en kunnen ter plaatse deelnemen.

Peter Wouters Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
Jelle Bryssinck Woordvoerder schepen Peter Wouters
Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Cultuur & Vrije Tijd Toerisme
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.