Jubileumfeest en afscheid gebouw cultureel ontmoetingscentrum Sint-Andries 

Jubileumfeest en afscheid gebouw cultureel ontmoetingscentrum Sint-Andries 

Donderdag 2 mei 2024

Dertig jaar, zo lang bestaat het cultureel ontmoetingscentrum Sint-Andries (coStA) in het hart van de Sint-Andrieswijk in Antwerpen-centrum al. Om die drie mooie decennia te vieren organiseert de stad dan ook niet minder dan drie opeenvolgende feestweekends, met start op vrijdagavond 10 mei. Tegelijk neemt de buurt afscheid van het oude gebouw, dat begin juni sluit voor een grondige renovatie. Vanaf 2 mei wordt het al omgetoverd tot een tijdelijk kunstwerk. 

In 1994 startte aan de Sint-Andriesplaats, centraal gelegen tussen Nationale- en Kloosterstraat, het toenmalige ‘wijkcultureel centrum’. Een kleinschalig cultureel centrum met een projectwerking dat zich op de buurt richtte. De historiek van de gebouwen gaat terug tot eind de 19de eeuw, toen waren ze in gebruik door de stadsreinigingsdienst, wat vele jaren zo zou blijven.  

Intussen is coStA al 30 jaar een vaste waarde in de buurt, als ontmoetingscentrum voor cultuur, sport en jeugd voor de hele wijk. Bovendien hebben heel wat buurtinitiatieven en lokale verenigingen er hun plek. 

Dat jubileum vraagt natuurlijk om feest. De festiviteiten richten zich naar de buurt én naar een ruimer publiek, met een mini-rockfestival en een buitengewoon kunstproject. 

Feestweekends 

Vrijdag 10 en zaterdag 11 mei – telkens om 20u 
​Voor het eerste feestweekend wordt de lont aan het vuur gestoken door Vitalski. Speciaal voor coStA stak hij de ‘Sint-Andries revue’ in elkaar. Met zowel op vrijdag- als op zaterdagavond een superdiverse show met theater, goochelshows, veel dans en muziek, maar ook comedy, een tombola en een live quiz. Daarbij tekenen ook heel wat bekende buurtbewoners en andere artiesten present.  

Zaterdag 18 mei – 18u 
​‘Bar Costa’ zijn de eigenzinnige concertreeksen met gevestigde namen en opkomend talent die met de regelmaat van de klok plaatsvinden in het ontmoetingscentrum. Speciaal voor de feestmaand is er op 18 mei een zeer uitgebreide editie, ‘Sloopfest’, een mini-rockfestival. In twee zalen, met zeven bands waaronder Vandal X, en een stevig feestje nadien met onder andere dj Sofie Engelen. 

Zondag 26 mei – vanaf 13u 
​Op de laatste dag van de jubileumvieringen staat er een gezellig buurt- en familiefeest gepland. Met kinderanimatie, rondleidingen, een bakfietsdisco, rommelmarkt, muziek, film en een deel-barbecue. Op die dag zegt de wijk ook vaarwel aan het oude gebouw.  

Kunstwerk 

In de weken voor de sluiting, vanaf donderdag 2 mei, loopt er een origineel project binnen én buiten het coStA-gebouw. Onder de noemer ‘Het collectief Beleg’ herscheppen lokale kunstenaars, van grafici tot beeldhouwers, schilders en woordkunstenaars en alles daartussen, het pand tot een tijdelijk dynamisch kunstwerk. Iedereen is welkom om dat te komen bewonderen. 

Het uitgebreide programma van de feestweekends en de info over het kunstwerk is terug te vinden op https://www.costa-antwerpen.be/30jaarcosta.  

Persuitnodiging 

De pers zal nog een uitnodiging ontvangen voor het afscheid van het oude gebouw en de officiële aankondiging van de nieuwe naam op de laatste dag van de festiviteiten, zondagnamiddag 26 mei. 


In de mediagalerij staat het promotiebeeld uit dit persbericht. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Nabilla Ait Daoud Schepen bevoegd voor cultuur, kinderopvang, personeel, loketten en ontwikkelingssamenwerking
Jinnih Beels Schepen bevoegd voor onderwijs en jeugd
Annick De Ridder Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa
Roel Veyt Woordvoerder schepen Nabilla Ait Daoud
Sarah Singh Woordvoerder schepen Jinnih Beels
Joost Houtman Woordvoerder schepen Annick De Ridder
Cultuur & Vrije Tijd
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.